„Személyes kedvenceim” Miskolcon

Barkóczi Eszter a kiállításon
Barkóczi Eszter a kiállításon
Miskolc – Tájak, emberek, szeretet. Két festő és egy keramikus munkái a City Art Galériában.

Ismét különleges tárlatra invitálja a City Art Galéria a művészetet szerető közönséget. Ezúttal három mester munkáit csodálhatjuk meg december 18-ától január 25-éig. Tóth-Szabó István, a City Art Galéria művészeti vezetője épp ezért azt a címet adta a kiállításnak: A három mester.

Két festő és egy keramikus munkái érkeztek Miskolcra. Pleidell János festményei segítségével Itáliába utazhatunk.

Az 1940-es években ugyanis a festőművész ösztöndíjasként többször is Rómában tanulhatott, dolgozhatott. Így nem csak utazóként ismerte a déli tájakat, embereket. A tárlattal születésének 100. évfordulójára emlékeznek.

Faliképek

Bizonyára sokan ismerik Kovács Éva kisplasztikáit, fehér színű, „csillagszemű”, táncoló figuráit. A City Art Galériában azonban nem ezekben gyönyörködhetünk, hanem kerámia faliképeiben, melyek egyrészt a karácsony hangulatát idézik, másrészt a családi szeretet és összetartozás fontosságát hangsúlyozzák.

Igazi unikumnak, és ahogy a művészeti vezető fogalmazott, egzotikumnak számítanak Alim Adilov festményei. Az üzbegisztáni származású festőművész képein keresztül az ázsiai tájakat, embereket ismerhetjük meg, de virágcsendéleteit is megcsodálhatjuk.

Tóth-Szabó István jelezte: a három mester alkotásait összeköti a karácsony hangulata és a világ különböző tájainak ábrázolása. De legfőképp az, hogy a három alkotó a művészeti vezető személyes kedvence.

Január 29-étől új tárlat nyílik a City Art Galériában, egy miskolci művész, Borgó önálló kiállítása.

ÉM-HE