Széll Kálmán Terv 2.0 – MSZP: a felső tíz százalék támogatását szolgálják az új adók

  Budapest, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Az MSZP szerint a felső rétegek támogatásának szándéka, azaz az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) fenntartása és a kormányzati hozzá nem értés miatt döntött új adók bevezetéséről a kabinet.

Józsa István frakcióvezető-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón gátlástalan hazugságnak nevezte, hogy az új adókat – a biztosítási és a telefonadót, valamint a pénzügyi tranzakciós illetéket – a szolgáltatók nem hárítják majd át ügyfeleikre, illetve azt is, hogy azokra a Magyarországgal szembeni európai uniós túlzottdeficit-eljárás miatt van szükség.
Szerinte ezzel szemben az új adók mögött az a politikai döntés húzódik, hogy az Orbán-kormány továbbra is a legtehetősebbeket, a felső tíz százalékhoz tartozókat támogatja, ragaszkodik az egykulcsos szja-hoz, az így kieső bevételeket pedig a szegényektől szedi be az adójóváírás megszüntetésével és az új, fogyasztási típusú adókkal.
Az adóemelések másik oka Józsa István szerint a kormányzati alkalmatlanság, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György személyében olyanok irányítják a gazdaságpolitikát, akik korábban “még egy vállalatot sem vezettek el”, ez a hiányosságuk ugyanakkor pökhendiséggel, új közgazdadági tankönyvek megírásának szándékával párosul.
Az MSZP-s politikus bírálta a külgazdasági államtitkárság megszüntetését is, mondván, hogy a miniszterelnök hiába beszél keleti nyitásról és “rohangál Szaúd-Arábiától Kínáig”, ha a területnek nincs felelőse. Hibáztatta a kormányt azért is, hogy jogbizonytalanságot teremtett, és ezáltal csökkentette a befektetési kedvet.