Széll Kálmán Terv 2.0 – LMP: további forrásokat vonhatnak el a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjától

Budapest, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Az LMP úgy véli, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0-val további forrásokat vonhatnak el a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjától – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett. A képviselő hozzátette, ugyanakkor nem látják azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek segítenék az általuk alapvetően jónak tartott intézkedéseket, például a nyílt munkaerőpiaci részvétel erősítését.

Az LMP egyetért abban, hogy változtatni kell a támogatások szerkezetén – közölte a politikus. Hangsúlyozta, hogy a magas felkészültségi szinten működő civil szolgáltatóknak több forrást kellene biztosítani, de mint mondta, nem látják, hogy a kormány erre hogyan kerít majd sort. Egyúttal viszont felhívta a figyelmet, hogy az uniós források önmagukban nem képesek megoldani a problémákat.
Szél Bernadett pártja nevében kijelentette: tiltakoznak az ellen, hogy az elmúlt két év tendenciáját folytatva további forrásokat vonjanak el a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjától.
Hangot adott annak a véleményének, hogy a kormányhivatalok felállításával – a kabinet ígéreteivel ellentétben – a rendszer a korábbinál bürokratikusabbá vált.
Kijelentette azt is, már az első Szél Kálmán Tervből is világossá vált számukra, hogy a kabinet a rokkantakat “az egyik egyenlegjavító és államadósság-csökkentő területként kívánja kezelni”, és úgy látják, hogy a terv 2.0-ás változata is ezt a rossz tendenciát folytatná.
A képviselő véleménye szerint a megváltozott munkaképességű ember munkaerőpiacra való visszaterelésében sokkal hatékonyabbak lennének a rehabilitációs szolgáltatást nyújtó civil szervezetek, mint a védett foglalkoztatók.
Arra a kérdésre, hogy mely kormányzati intézkedések vagy tervek mutatják a forráskivonások folytatását azt felelte, a kormány az uniós források bevonásával operál, de arról “szemérmesen hallgat”, hogy mennyit szeretne költeni a területre, ezért nem látják garantálva, hogy “megáll ez a törekvés”. Hozzátette, a megváltozott munkaképességűektől már korábban is elvettek támogatást, amit a Széll Kálmán Terv 2.0 sem korrigál.