Széll Kálmán Terv 2.0 – Három új adónem jön!

Akt.:
Széll Kálmán Terv 2.0 – Három új adónem jön!
Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – A kormány úgy döntött, hogy 6 adót kivezet köztük a bankadót és krízisadókat, de három új adónemet terveznek vezetni.

A kormány úgy döntött, valóban kivezeti a bankadót és a krízisadókat; 2013 elejétől a bankadó fele marad a rendszerben, 2014-től pedig ez az adó megszűnik, de  – ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette ugyanakkor: ha az EU-ban lesz akkor bankadó, a magyar kormány is megfontolja újbóli bevezetését.
Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: a kormány szerdai ülésén elfogadta a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési adót, a pénzügyi tranzakciós adót és az egységes biztosítási adót. A most elfogadott intézkedésekkel az államháztartás hiánya a következő években 3 százalék alatt marad – tette hozzá.

Matolcsy György elmondta: további adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Beszámolt arról is, hogy a ma arról döntött a kormány, hogy 3-al nő és 6-al csökken az adónemek száma, így 2013. január 1. után 51 féle adónem lesz Magyarországon . A három új adónem a pénzügyi tranzakciós adó, a biztosítási adó, valamint a a távközlési adó.

Ez utóbbit július elsejétől vezetik be, de ténylegesen augusztustól lép életbe: az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyeknek maximum 700 forintot kell fizetniük, cégek esetében a korlát 2.500 forint.

Az adó a távközlési cégeket terheli. Matolcsy György kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy a társaságok megpróbálják majd átterhelni az adót a fogyasztókra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni.

Pénzügyi tranzakciós illeték

A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék lesz, hatálya a 600 ezer milliárd forintos teljes éves tranzakcióból egy 130 ezer milliárd forintos körre terjed ki, ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek – mondta Matolcsy György.

Bizonyos nagy tranzakciókat mentesítenek, így például az MNB által indított utalások, illetve az Államkincstár is mentesül az illeték megfizetése alól. A magánszemélyeket nem érinti az illeték, ha egy bankban utalnak maguknak különböző számlákra.

A miniszter jelezte: az adó alanya a bank, amelyik a tranzakciót lebonyolítja. A kormány elfogadta azt a kamarai javaslatot, hogy 5 millió forint felett a vállalatok közötti pénzmozgás mindig utalással történjen, pénzintézeten keresztül – mondta Matolcsy György, hozzátéve: ilyen kötelezettség a magánszemélyek esetében nem lesz.

Matolcsy György azt várja, hogy 2013-ra olyan együttműködést tudnak kialakítani a magyarországi bankrendszerrel, amellyel akár a teljes, jövőre várt 60 milliárdos bankadó megfizetését elkerülheti a szektor.

 

További részletek:

 

Széll Kálmán Terv 2.0 – Matolcsy: a tranzakciós adó mértéke egy ezrelék lesz

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Egy ezrelékes mértéket javasol a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

 

Széll Kálmán Terv 2.0 – MSZP: a kormány a szegényekkel fizetteti meg kudarcai árát

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – A kormány a szegény emberekkel fizetteti meg sikertelenségének, gazdaságpolitikai kudarcainak az árát – így értékelte a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő három adónem bevezetését az MSZP.
 

Széll Kálmán Terv 2.0 – Júliustól vezetik be a távközlési adót

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.
 

Széll Kálmán Terv 2.0 – Jobbik: újabb terheket tesz a kormány az emberekre

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – A Jobbik szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentése az adóváltozásokról azt jelenti, hogy “újabb fékeket kap a magyar gazdaság és a kormány újabb terheket tesz a magyar emberekre” – reagált Volner János frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján.
 

Széll Kálmán Terv 2.0 – LMP: nem változik érdemben az adórendszer

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Az LMP véleménye szerint nem történik érdemi változás az adórendszerben, a kormány újra csak látszatintézkedéseket tesz – reagált a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentettekre Vágó Gábor. A politikus parlamenti sajtótájékoztatóján kijelentette: az egykulcsos adó megszüntetésére és az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésére lenne szükség.