Magyarország

2011.05.12. 16:33

A nyári szezon előtt a hőség veszélyeire figyelmeztet az ÁNTSZ

<p>Akár 25 százalékkal is emelkedhet a halálozások száma a nagy melegben - erre figyelmeztet az ÁNTSZ csütörtöki közleménye.</p>

A globális felmelegedés, a klímaváltozás miatt egyre több hőhullámmal kell számolni, és a hirtelen felmelegedés, hőmérséklet változás rendkívül megterheli a szervezetet. Épp ezért a tisztiorvosi szolgálat a melegben például gyakori hideg vizes zuhanyozást, több folyadék fogyasztást ajánl.

Az ÁNTSZ közleménye emlékeztet: tavaly az országos tiszti főorvos négyszer rendelt el országos hőségriasztást. Ezeken a különösen meleg napokon Budapesten több mint 25 százalékkal, országosan pedig 22,2 százalékkal nőtt a halálesetek száma. A legtöbben, egy átlagos naphoz képest 74 százalékkal többen június 10-én haltak meg Budapesten. Ebben az játszott szerepet, hogy ezen a napon a megelőző hét csapadékos, hideg időjárása után hirtelen nagy hőmérséklet változás történt.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy ha a napi átlaghőmérséklet 5 fokkal emelkedik az 10 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyét 12 százalékkal. Egy ilyen hőmérséklet változáskor 15 százalékkal nő a mentőhívások száma is.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a hőmérséklet emelkedése különösen megviseli az idősebb, súlyosabb, rosszabb fizikai erőnléten lévő embereket. A hőszabályozás képességét befolyásolja az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is. A hőségben ezért is fontos, hogy a szolgálat tanácsait minél többen megfogadják.

Az ÁNTSZ szerint sokat segíthet ha az ember naponta többször langyos vagy hideg vízzel lezuhanyzik, 1-2 órát légkondicionált illetve délben lesötétített helyiségben tölt. Sok vizet, teát, szénsavmentes üdítőt iszik, különösen jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek. Kerüli viszont a kávét, az alkoholos italokat, a cukros illetve szénsavas üdítőket. A szabad levegőn érdemes kalapot, napszemüveget, könnyű öltözéket viselni, a bőrt pedig naptejjel védeni. Az ÁNTSZ ismét figyelmeztet: sose hagyjon senki gyermeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!