Szélessávon a mezőcsáti kistérségben

Mezőcsát, Gelej, Igrici, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján, Tiszavalk – A “Szélessávú internet infrastruktúra kiépítése a Mezőcsáti Kistérségben” című projekt keretében megvalósult infrastruktúra ünnepélyes átadására került sor nemrégiben.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, mint a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program Irányító Hatósága 2005. márciusában jelentette meg a Szélessávú hálózatok önkormányzatok általi kiépítésének támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein elnevezésű pályázati kiírását. A pályázati kiírás célja volt a szélessávú internet – ellátottság növelése azokon a jelenleg kevésbé ellátott és üzletileg kevésbé vonzó településeken, ahol a szükséges infrastruktúra állami támogatás hiányában nem épült ki. A kistérség 6 településén indult a program (Gelej, Igrici, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján, Tiszavalk), ahol a pályázat beadása előtt nem volt elérhető a szélessávú internet szolgáltatás. A kistérség három településén (Mezőcsát, Ároktő, Tiszabábolna) ez a pályázattól függetlenül megvalósult.

Partnerekkel pályáztak

A megvalósításnál résztvevő partnerek voltak a Magyar Telekom Nyrt. és a kivitelező Nokia-Siemens Networks Kft.
Az induláskor 2005-ben a társaság benyújtotta pályázatát a GVOP pályázatok közreműködő szervezetéhez, az Információs Társadalom Kht.-hez. 2006. január kapták meg a támogató nyilatkozatot, a Támogatási szerződés aláírása 2006. december 13.-án történt meg. A projekt pályázati költségvetése mintegy 256 millió forint, melynek 75 százaléka a támogatás összege s a fennmaradó rész az EU Önerő Alap támogatási összege .
A projekt tényleges költsége közel 320.millió forint volt. A támogatáson felüli összeget a pályázó és partnerszervezete biztosította.

A fejlesztés eredménye

A fejlesztés eredményeként mindegyik település optikai kábellel elérhető, így lényegében a kiadható szélessávú kapacitás „korlátlan”, egyedül a telepített berendezések kapacitása határozza meg az ellátható lakások számát, de további bővítés egyszerűen, kis költséggel megoldható. A kistérség 6 településén közel 2700 ingatlant és 7500 lakost érint a fejlesztés.

A projekt elemei:
– Mezőcsát – Tiszatarján optikai kábelépítés
– Mezőnagymihály – Gelej optikai kábelépítés
– Mezőcsát – Igrici optikai kábelépítés
– Mezőcsát – Tiszakeszi optikai kábelépítés
– Tiszavalk optikai leágazás építés
– Tiszadorogma optikai leágazás építés
– Igrici helyi hálózat építés
– Gelej helyi hálózat építés
– Tiszakeszi helyi hálózat építés
– Tiszavalkon és Tiszadorogmán kültéri szekrény került telepítése
– Valamennyi településen DSLAM telepítése