Széleskörű számítógépes támadás dél-koreai és amerikai oldalak ellen

A dél-koreai hatóságok vizsgálatot indítottak szerdán annak kiderítésére, hogy kik álltak a kedd esti hackertámadások mögött. Kéttucatnyi amerikai és dél-koreai internetes oldalt bénítottak meg. A Yonhap dél-koreai hírügynökség információi szerint Észak-Korea vagy a kommunista rezsimmel szimpatizáló emberek támadhatták meg a portálokat.

14 amerikai és 11 dél-koreai oldalt támadtak meg kedd este, ezek között több kormányzati weboldal is volt – közölte a dél-koreai információbiztonsági ügynökség szóvivője az AFP francia hírügynökséggel. A szóvivő azt nem erősítette meg, hogy a Fehér Ház oldala is a célpontok között volt.

A szöuli kommunikációs hatóság közlése szerint a támadók túlterheléses támadással (úgynevezett DDoS támadás) bénították meg az oldalakat. Egy ilyen támadás alatt nagy mennyiségű adattal kezdik el bombázni a kiszemelt oldalakat, amelyek szervergépei nem bírják a terhelést és lefagynak.

A kommunikációs hatóságtól elmondták, hogy a hackerek több mint 18 ezer számítógépet fertőztek meg vírusukkal, és ezek kezdték meg a keddi támadást. Az internetszolgáltatók ingyen kezdték el osztogatni azt a programot, amellyel ki lehet irtani a vírust.

A dél-koreai rendőrség cyberterrorral foglakozó központja felállított egy csapatot a kedd esti támadások kivizsgálására, és saját nyomozást indított a hadsereg, az ügyészség valamint több kormányügynökség is. Közben a Yonhap dél-koreai hírügynökség azt jelentette: a szöuli hírszerzés tájékoztatta a dél-koreai képviselőket, hogy Észak-Korea vagy Phenjanhoz hű emberek követték el a támadást. A hírszerzés szóvivője erre úgy reagált, hogy még nem tudja kommentálni a hírt.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a támadásokkal nem okoztak kárt a hackerek, akik a dél-koreai védelmi minisztérium közlése szerint nem akartak átjutni a tűzfalon a belső hálózatba, így a titkos információk nem voltak veszélyben. A támadások miatt azonban a megtámadott dél-koreai oldalak, köztük a védelmi és külügyminisztérium valamint a parlament oldalai órákon át elérhetetlenek voltak. Szerdára az érintett portálok nagy többsége már újra működött.Sporthírek