Széles visszavásárolja az Ikarust

Újraéledhet a buszgyártás Magyaországon. Széles Gábor magyar vállalkozó heteken belül visszavásárolja külföldi tulajdonosaitól az Ikarust.

A nyugat-magyarországi Kravtexben nemsokára készen lesz a cég első, saját fejlesztésú csuklós busza, amit Győrben állítanak forgalomba. Rendeződik az anyagi helyezete a NABI-nak is, ami nemrég 33 millió dolláros szerződést kötött két tengerentúli céggel. Az Ikarusnál újra nagy mennyiségben gyártanak majd buszokat, főleg az orosz piacra. A cég mátyásföldi gyárában most 100-150 járművet szerelnek össze évente. A társaság visszavételéről szóló szerződést várhatóan szeptemberben írják alá a francia-olasz tulajdonú Irisbus-szal.

A Kravtexnél heteken belül elkészítik az első Credo nevű buszt, ami 18 méter hosszú lesz. Műszaki színvonala ugyanaz, mint a budapesti Volvo buszoké, és 50 millió forintba kerül. A NABI júliusban szerződött 80 busz szállításáról két közlekedési társasággal. Egy kaliforniai cég 42, egy amerikai pedig 38 buszt vásáról a magyar cégtől – írja a Magyar Hírlap.