Széles társadalmi támogatottság kell a reformok végrehajtásához – interjú Szili Katalinnal – Népszava

Szili Katalin szerint a rendszerváltást követően finomhangolásra, sőt, az eddigi késlekedések miatt rendszerkorrekcióra van szükség “a vesztesek” érdekében. A reformokat azonban csak akkor lehet végrehajtani, ha széles körű társadalmi támogatottságot élveznek – mondta az Országgyűlés elnöke a Népszavának adott interjújában.

Magyarországon körülbelül hárommillió ember él most a létminimumon, és főleg a vidéki emberek szegénysége súlyos. Érdeksérelmük, kilátástalannak tűnő helyzetük valós feszültséget jelent – figyelmeztetett a szocialista politikus. Szili Katalin szerint változtatásokra van szükség a nagy társadalmi elosztórendszerekben, de azok a változtatások, amelyeket most hajtanak végre, nem biztos, hogy egy rendszer korrekcióját is jelentik egyben – tette hozzá.

A politikai kettéosztottságról szólva a házelnök elmondta: a baloldalnak nem szabad hagynia, hogy jobboldali pártok akár populista módon balról előzzenek. Meg kell őriznie azt a támogatói bázist, amelyet az elmúlt 17 évben többször is magáénak tudhatott, és ki kell törni az országot sanyargató végletes kettéosztottságból.

Március 15-e kapcsán majdnem mindenkiben van némi aggodalom – folytatta a házelnök. Az ünnep maradjon ünnep, legyen valóban emelkedett és méltóságteljes. Nem teheti meg egyetlen politikai erő sem, hogy elveszi az üneplés lehetőségét azáltal, hogy ki tudja, milyen célokból kiviszi az utcára az embereket – fogalmazott.

A köztársasági elnök programját firtató kérdésre Szili Katalin azt válaszolta: az államfő joga, hogy eldöntse, az ünnepet teljes egészében itthon tölti-e. A házelnök az ezzel kapcsolatos találgatásokat “látványpolitizálásnak” nevezte.