Szélben csak óvatosan!

Erős szélben nagyobb követési távolságot kell tartani
Erős szélben nagyobb követési távolságot kell tartani - © Fotó: ÉM
Miskolc – Két kézzel, erősen tartva fogjuk a kormányt, hogy ellentarthassunk.

Az utóbbi hetekben többször fordult elő erős, viharos szél az ország több pontján, így megyénkben is. A nagy szél a járművekre is hatással van, így nem árt néhány szabályt figyelembe venni, ha ilyen időjárási körülmények között ülünk autóba.

Viharos lökések lehetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik erős, több helyen viharos lökések. Az Országos Rendőr-főkapitányság az időjárási prognózisra való tekintettel közlekedési tanácsokkal szolgál az autósoknak, amelyeket érdemes megtartani.

Ilyen például az, hogy viharos szélben csökkentsük a sebességet, fokozott figyelemmel közlekedjünk és tartsunk nagyobb követési távolságot. Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja. A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogjuk a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve. Óvakodjunk a hirtelen kormánymozdulatoktól!

Ügyeljünk másokra

Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítsunk hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére! A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjunk a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot! Vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentsük a sebességet.

ÉM