Székhelyi-ügy – Megtartja egri Villon-estjét Székhelyi, utána a polgármesterrel tisztázzák a konfliktust

Akt.:
Fotó: MTI | Máthé Zoltán
Fotó: MTI | Máthé Zoltán
Budapest, 2012. május 13., vasárnap (MTI) – Habis László, Eger fideszes polgármestere felkérésére megtartja korábban betiltott Villon-estjét Székhelyi József színművész, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta, fellépése után tisztázzák a helyzetet a városvezetővel.

Székhelyi József vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában tartott irodalmi estet Gerendás Péter előadóművész kíséretében, a pódiumra lépő színművészt felállva tapsolva fogadta a több száz fős közönség. A fellépés előtt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója megbocsáthatatlan bűnnek nevezte azt, ami a színművésszel történt Egerben.

Székhelyi József ugyanakkor már iróniával reagált az ügyre rövid felvezetőjében, amelyben megjegyezte, szülei most biztosan azt mondanák: “Ugyan, fiacskám! Minden zsidó három napig tart”. “Megvonom a vállam / sajog a jogállam / maradt pártában / a régi-új pártállam” – fogalmazott később, ugyancsak ironikus hangvételű előadásában, amely a pártok mellett a fogyasztói társadalmat és a bulvár médiát is célba vette. Habis László – a szintén hevesi kötődésű – Lukács Tamás kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes társaságában nézte végig az előadást, majd utána átadott Székhelyi Józsefnek egy könyvet az egri zsidóságról. A polgármester az MTI-nek elmondta: az elmúlt években sokat tettek azért, hogy sokszínű kulturális élet alakuljon ki Egerben. Hangsúlyozta: látogatásával szeretné megelőzni, hogy megbélyegezzék városát, továbbá jelezni akarja, hogy polgármesterként nyitott a minőségi kultúrára. A Dohány utcai zsinagógában tartott rendezvényt a Mazsihisz szervezte meg, és a vendégek között több szocialista politikus, országgyűlési képviselő is feltűnt. Az egriugyek.hu portál áprilisban számolt be arról, hogy a városi közgyűlés kulturális bizottsága tavaly tiltólistára tette Székhelyi Józsefet, aki így nem játszhatta el Villon-estjét a Középkori Piactér című rendezvényen. A stop.hu internetes oldal ezt követően nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt a testület tavaly szeptember 21-i üléséről, amelyen Székhelyit nemkívánatos személynek minősítik Egerben, és “SZDSZ-es büdös zsidónak” nevezik. A felvételen a résztvevők között szóba kerül egy a városi fellépéseken nemkívánatos művészek nevét tartalmazó lista összeállítása is. A Mazsihisz az ügyben feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt, a Heves Megyei Főügyészség az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el csütörtökön. A Fidesz egri szervezete egy nappal később arra kérte a város vezetését, haladéktalanul hívják vissza megbízatásukból mindazokat, akik a Székhelyi-ügyben nyilvánosságra került hangfelvétel tanúbizonysága szerint méltatlanná váltak tisztségükre.

– MTI – További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek