Székesegyház Teréz anyának

Átadták a koszovói fővárosban a Teréz anyáról elnevezett székesegyházat, a szentmisével egybekötött felszentelést vasárnap tartják . Az albán születésű Kalkuttai Boldog Teréz száz éve született.

A Pristina központjában álló székesegyház alapkövét még a néhai Ibrahim Rugova koszovói elnök helyezte el, és nevezte el a templomot az 1997-ben elhunyt, majd 2003-ban boldoggá avatott Teréz anyáról. Ez lett a Balkán egyik legnagyobb katolikus temploma. “Teréz anya az albán szellem legjobb megtestesítője” – mondta szombaton Fatmir Sejdiu albán államfő hozzátéve, hogy “a hatalmas katedrális annak bizonyítéka, hogy Koszovó az évszázadok óta a harmóniában élő különböző etnikai, vallási – és kulturális közösségek mozaikja. Fontos vallási, nemzeti és kulturális templomnak kellene lennie”.

Teréz anya 1910. augusztus 26-án született Szkopjéban, a századik évfordulón Albániában, Macedóniában és Koszovóban is megemlékeznek róla. Koszovó kétmilliós lakosságának 90 százaléka muszlim, és a keresztények közül mindössze 50 ezren katolikusok. A koszovói vezetés szerint a templom köszönet is a katolikusoknak az utóbbi években Koszovónak nyújtott támogatásért. A főként albánok lakta egykori szerb tartomány a NATO 1999-es fellépése, és az ENSZ igazgatás évei után 2008 februárjában kiáltotta ki függetlenségét. A lépést a világ mintegy 70 országa ismerte el, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió számos állama.
hirdetés


hirdet�s