Szekeres: újabb 120 magyar katona megy Boszniába májusban

Magyarország egy újabb századot, vagyis 120 katonát küld májusban Boszniába, ezzel 730-ra nő a balkáni katonai missziókban részt vevő magyarok száma – mondta el a Független Hírügynökségnek a honvédelmi miniszter csütörtökön, miután részt vett Németországban az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozóján. Szekeres Imre ezt megelőzően a NATO-főtitkárral tárgyalt Brüsszelben, akinek felajánlotta, hogy Magyarország jövő szeptembertől átvenné a kabuli reptér működtetését Afganisztánban.

Az Európai Unió védelmi minisztereinek németországi találkozóján a nyugat-balkáni helyzet értékelése volt a fő téma. Magyarország abban érdekelt, minél előbb rendeződjön Koszovó státusza a térség stabilitása érdekében – mondta a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre arról biztosította kollégáit, hogy Budapest továbbra is fenntartja a 610 fős hozzájárulását az Unió úgynevezett EUFOR ALTEA műveletében, és egy további század kiküldéséről is döntöttek. Az újabb 120 magyar katona a tervek szerint május elsején indulna Bosznia-Hercegovinába és a hónap közepére érnék el a teljes készültséget – tette hozzá a tárcavezető.

Szekeres Imre egyebek mellett arról tájékoztatta Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt, hogy javasolni fogja a magyar kormánynak az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport (PRT) kétéves mandátumának meghosszabbítását. A honvédelmi miniszter szerint erre azért van szükség, mert az áprilisban induló civil projektek nem érnek véget a 2008 októberéig.

A honvédelmi miniszter azt is felajánlotta a NATO-főtitkárnak, hogy jövő szeptembertől magyar légiirányítók vehetnék át a kabuli reptér működtetését. Szekeres Imre közölte: a feladatot 30 fővel tudnák teljesíteni, ha a NATO erre igényt tart.