Szekeres: Magyarország bővítené afganisztáni részvételét

Eredményesnek tartja ötnapos amerikai látogatását Szekeres Imre – ezt a honvédelmi miniszter mondta a Független Hírügynökségnek. A tárcavezető fontosnak tartja azoknak a tapasztalatoknak a feldolgozását, amelyet az amerikai hadsereg, illetve a NATO norfolki parancsnokságán szerzett. Szekeres Imre kiemelte: Robert Gates védelmi miniszter és Peter Pace vezérkari főnök elismeréssel szólt a magyar haderőreformról és érdeklődéssel kíséri a munkát.

Szekeres Imre helyi idő szerint csütörtökön napközben tárgyalt Peter Pace tábornokkal, az amerikai hadsereg egyesített fegyveres erőinek vezérkari főnökével. A megbeszélésen szó esett a magyar-amerikai katonai együttműködés bővítésének lehetőségeiről. A tábornok elismeréssel szólt a magyar katonák teljesítményéről, hiszen 17 nemzetközi misszióban, 13 országban vesznek részt a béketeremtésben és fenntartásban – mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: Pace tábornok Havril András vezérkari főnök meghívására novemberben Budapestre érkezik.

Szekeres Imre a Pentagonban találkozott Robert Gates védelmi miniszterrel. Véleményt cseréltek a többi között arról, hogy a NATO-t és Oroszországot is be kell vonni a telepítendő rakétavédelmi rendszerekről szóló tárgyalásokba. A megbeszélésen szó esett a magyar katonák iraki és afganisztáni szerepvállalásáról. Szekeres Imre közölte: az utóbbi helyszínen bővítenék a részvételt katonák és rendőrök kiképzésével és a kabuli repülőtér működtetésével.

A honvédelmi miniszter elmondta: a találkozón szóba került Koszovó státuszának rendezése, amellyel egyidejűleg helyes lenne, ha az Egyesült Államok és az Európai Unió integrációs lehetőséget biztosítani Szerbia számára, hogy a Balkán térsége stabil legyen. Szekeres Imre szerint ez Magyarország számára közvetlen nemzeti érdek, hiszen a szomszédos Szerbiában 300 ezres magyar kisebbség él.

A tárcavezető vasárnap indult az Egyesült Államokba amerikai kollégája meghívására és a tervek szerint szombaton reggel érkezik vissza Magyarországra.