Székely Tamás: az új rendelet nem szûkíti az ápolók jogosultságait

Az egészségügyi miniszter szerint a Magyar Kórházszövetség által kritizált minisztériumi rendelet nem szûkíti az egészségügyi ápolók munkáját, hanem pótolja a jogi szabályozás eddigi hiányosságait – reagált Székely Tamás a Parlamentben a hétfõi Magyar Nemzetben megjelent cikkre.

Az újság a kórházszövetségre hivatkozva azt írja, hogy a rendelet elõírja például: az OKJ-s végzettségû ápolók önállóan nem köthetnek be infúziót vagy katétert, és nem adhatnak intravénás injekciót. Ehhez úgynevezett licencvizsgát kellene tenniük, de ezt még nem lehet megszerezni, az erre vonatkozó jogszabály még meg sem jelent. A kórházszövetség ezért azt kéri az egészségügyi minisztertõl, hogy helyezze hatályon kívül a rendeletet.

Székely Tamás hangsúlyozta: eddig semmilyen jogszabályi lehetõsége nem volt az orvosoknak, hogy ápolókra bízzanak orvosi tevékenységeket, ezért ha valaki eddig így járt el, az jogszabályellenesen tette ezt.

A szakminiszter leszögezte: a mostani rendelet viszont rendezi ezt a helyzetet. Részletesen szabályozza ugyanis, hogy milyen képzettséggel milyen tevékenységeket lehet elvégezni, illetve lehetõséget ad arra, hogy az intézmények saját dolgozóiknak tanfolyamokon biztosítsanak lehetõséget arra, hogy orvosi tevékenységek elvégzésére is jogosultságot szerezzenek.

Székely Tamás elmondta: a rendeletet decemberben elküldték társadalmi vitára. Akkor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is jelezte, hogy a rendelet tiszta helyzetet teremt, ugyanakkor a kórházszövetség akkor és azóta sem minõsítette a rendeletet.