Székely: A legjobb háziorvosi praxis akár havi 100 ezer forinttal is többet kaphat

A legjobb háziorvosi praxisok akár havi 100 ezer forinttal is többet kaphatnak októbertõl egy szerdán elfogadott kormányrendeletnek köszönhetõen – mondta a Független Hírügynökségnek Székely Tamás.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy január óta 11 szempont alapján tesztelik a háziorvosi praxisokat, amelyeket az eredményrõl folyamatosan tájékoztatnak. Az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül a parxisok fele-kétharmada teljesít az országos átlag felett, tehát teljesítményüktõl függõen ezek kapnak majd az összesen 300 millió forintos plusz támogatásból.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a tesztelés során azt vizsgálták például, hogy egy praxisban összesen odatartozó ember közül hány százalék kapta meg az influenza elleni, és a gyerekek közül hány százalék a pneumococcus elleni védõoltást. A 11 indikátor között volt az a szempont is, hogy egy-egy praxisban milyen az infarktus utáni gyógyszeres kezelés, vagy például milyen laborvizsgálatokra küldik a cukorbetegeket.

A mostani kormányrendelet után már élesben mérik ugyanezen szempontok alapján a háziorvosi teljesítményeket és októbertõl az átlag fölött teljesítõk már plusz pénzt is kapnak. A miniszter elmondta: eredetileg 2 milliárd forintot szántak erre a célra, azonban a háziorvosok a kártyapénzük csökkenése miatt végül ebbõl az összegbõl már év elején megkaptak 1,7 milliárdot. Tehát a fennmaradó 300 millió forintot osztják el a jól teljesítõ orvosok között októberben, novemberben és decemberben – tette hozzá.
– Független Hírügynökség –