Friss hírek

2009.06.08. 16:57

Simor András hazahozza befektetéseit - részletes

<p>Nem menekítette külföldre vagyonát, megtakarításainak forrása jegybankelnöki kinevezése előtt külföldi munkájának és Magyarországon kívüli befektetéseinek hozadéka - hangsúlyozza Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn közleményben. Befektetéseit a lehető leggyorsabban értékesíti, Cipruson lévő cégét megszünteti, a pénzt pedig hazautalja - közölte Simor, aki ugyanerről hétfőn délután interpellációra adott válaszként már beszélt az Országgyűlésben.</p>

Simorral szemben az a kifogás vetődött fel, hogy nyilvánosan megismert megtakarításainak összege néhány év alatt több mint 800 millió forintról a tizedére csökkent, a pénz Cipruson lévő cégébe került.

Simor András hangsúlyozza, hogy a személyét ért támadások a Magyar Nemzeti Bank hitelességét közvetetten képesek veszélyeztetni. A jegybankelnök megismétli, hogy a tulajdonában álló külföldi társaság Cipruson, az Európai Unió tagállamában van bejegyezve és nem offshore cég.

"Tény, hogy 2004, azaz Ciprus uniós csatlakozása előtt ez az ország offshore centrumnak számított és abban az időben az én cégem státusza is más volt, de 2004 előtt Magyarország is számos offshore cégnek adott otthont, sőt, a rendszerváltás után a legnagyobb külföldi befektetések jelentős része is offshore cégként került hazánkba" - áll a közleményben.

Az MNB elnöke leszögezi, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben külföldön lévő megtakarításainak forrása a jegybankelnöki kinevezése előtt külföldön folytatott tevékenysége, illetve Magyarországon kívüli befektetéseinek hozadéka volt. "Vagyonomat tehát soha nem menekítettem külföldre" - hangsúlyozza.

A külföldön bejegyzett cégben meglévő tulajdonát a törvényeknek megfelelően minden esetben bejelentette, vagyonnyilatkozatában feltüntette, a vagyonnyilatkozat azért nem tartalmazta a cégben lévő vagyon összegét, mert erre a nyilatkozat nem kérdez rá, abban kizárólag a cég nevét és a tulajdon arányát kell feltüntetni, melyet minden alkalommal megtett - érvel Simor. A jövőben, a törvényi kötelezettségen túlmenően vagyonnyilatkozatában az egyéb közlendők között a hiányolt adatokat fel is fogja tüntetni. "Azt azonban hangsúlyozni szeretném, hogy a vagyonnyilatkozat célja a nyilatkozatra kötelezettek ellenőrizhetőségének biztosítása, azaz hogy azok, akik a köz szolgálatában állnak, ne gyarapíthassák vagyonukat illegális módon. Ez pedig esetemben nem áll és soha nem is állt fenn" - írja az MNB elnöke.

Mint fogalmaz, megértette azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak. Ezért a társaságban lévő befektetéseket a lehetőségekhez képest leggyorsabban értékesíti, majd a társaságot megszünteti, a befolyó összeget pedig hazautalja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!