Szegénységi bizonyítvány?

Salap Attila, "Erdei"
Salap Attila, "Erdei"
Budapest – Sok olyan műfaj fedezhető fel ma a neten és általában a médiában, ami azt bizonyítja, hogy az embereket érdeklik az extremitások, mindaz, ami a meghökkentő, furcsa – reagált a jelenségre a lapunk által megkérdezett médiakutató.

Antalóczy Tímea igyekezett leszögezni: saját alapállása, hogy az ilyen „humor” erkölcstelen, etikátlan, művelése helytelen, akár az „előállátását”, akár a terjesztését vesszük. – Ha egy társadalomban az elesettek nem gyámolításra találnak, akkor ott baj van… Más kérdés, hogy a fogyasztók oldaláról is van viszolygás, de ennek az is oka lehet, hogy még létezik, még erős a társadalmi elvárás, hogy az ilyesmivel szegénységi bizonyítványt állít ki magáról az ember, ezen nevetni „nem szép dolog”.
A szociológus úgy véli, a leszakadt társadalmi csoportok képviselőin olyanok szórakoznak főleg, akik maguk sincsenek ettől nagyon távol, mondván, „más se áll jobban, mint én”. Szóba jöhet még a kukkolás lehetőségének vonzereje, és az a trend, hogy a szegénységért egyre többen magát a szegény embert okolják, nem a társadalmat. Megemlítendő, hogy effajta humor csak nagyvárosi miliőben létezik, falun nemigen.

 

Kapcsolódó cikkek: