Szebb lesz Diósgyőr központja

Akt.:
A szolgáltató ház előtt közösségi tér jön létre, itt lesz a Korsóslány szobor is
A szolgáltató ház előtt közösségi tér jön létre, itt lesz a Korsóslány szobor is
Miskolc – Közösségi tereket alakítanak ki a városrészben.

Több ütemben teljesen megújul a diósgyőri városközpont – jelentette ki Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere egy pénteki sajtótájékoztatón.

– Diósgyőr az elmúlt években sem maradt fejlesztések nélkül hiszen korábban már megkezdődött a diósgyőri vár újjáépítése, felépült a lovagi tornák tere, vagy felújítottuk a Petőfi Sándor tagkönyvtárat, viszont most egy olyan komplex munka kezdődött el, mely után a városrész az itt élők és a turisták számára más minőséget kínál majd – mondta a városvezető.

file72w88gvwy2w13soah602_650

A munkálatok néhány héttel ezelőtt a Táncsics téren és az Árpád úti szolgáltatóház előtt kezdődtek. Pfliegler Péter hangsúlyozta, mindkét tér átalakítása időszerű volt már.

Új helyen a szobor

– A szolgáltató ház előtt egy igazi közösségi tér jön létre, új burkolattal, utcabútorokkal, felfrissült növényzettel, viszont amit lehet, átmentünk a terület mostani értékeiből. Ilyenek a burkolat egy része, és Varga Miklós szobrászművész Korsóslány című alkotása is méltóbb helyre, az újonnan létrejövő szökőkút medencéje mellé kerül – mondta az alpolgármester, aki kiemelte, a tervdokumentáció Green City akkreditált, tehát figyelembe veszi a fenntarthatósági szempontokat is.

file72w88gvxpi814jjcdoxj_650

A részletekről Dobos Sára, okleveles táj- és kertépítész beszélt. Mint mondta, a szolgáltatóház előtt kétezer négyzetméternyi zöldterületet alakítanak ki, és tizennégy díszfát is telepítenek, de megtartják a jelenlegi faállományt is.

– Különösen figyeltünk a diófás ligetre, hiszen erre Diósgyőr jelképeként tekintettünk. Megmarad a tér közepén található nyírfás liget is, sőt a jelenleginél kedvezőbb körülményeket teremtünk a növényeknek és a terület használóinak is.

A gyalogos téren a teljes burkolatot kicserélik, egy új találkozási pontot és egy igényes őstermelői piacot is kialakítanak, és nő a pihenő valamint a parkolóhelyek száma.

file72w88gvzhzt1hvf4ibgr_650

– Megépül egy látványszökőkút is, ami a nyári időszakban kellemes klímát, vízközeli élményt biztosít majd – tette hozzá Dobos Sára.

A Táncsics Mihály téren pedig az emlékmű környékének rendezése és a térvilágítás kiépítése mellett a meglévő növényállományt is felfrissítik, de új járdaszakasz is épül.

Tovább is van

A diósgyőri városközpont integrált fejlesztése című projekt 2020-ig több ütemben, összesen 940 millió forintból valósul meg, melyből a Táncsics tér és az Árpád úti szolgáltatóház előtti terület felújítása mintegy 186 millió forintot tesz ki. Az időjárás függvényében előbbi év végére, utóbbi pedig jövő tavaszra készülhet el teljesen.

file72w88irj40n1f2a8a2zy_650

A rehabilitációs program részeként a Várréten kialakítanak egy új parkot, a Nagy Lajos király utca és a Blaha Lujza utca melletti zöldterületen játszótér jön létre, létrehoznak új parkolókat, és befejezik a II. János Pál pápa tér felújítását is.

Tajthy Ákos


Több területen is felújítások kezdődtek Diósgyőrben
Miskolc - A helyiek örülnek a felújításnak, de szeretnék tudni, pontosan milyenek lesznek a terek. A diósgyőri városrész több közterületén is felújítási munkálatok kezdődtek a közelmúltban. A Táncsics Mihály téren és az Árpád utcai szolgáltatóház előtt is munkagépek és munkások jelentek meg, akik...