SZDSZ: túladóztatás helyett költségvetési plafontörvény és kiszámítható adócsökkentés kell

A költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat sürgős tárgyalását kezdeményezi a Házbizottság következő ülésén az SZDSZ – erről szerdán döntött a liberális párt közgazdászaiból és szakértőiből álló Liberális Gazdasági Kabinet (LGK). A döntést azzal indokolták, hogy költségvetés kiadási oldalának felső korlátját meghatározó törvényjavaslat bővítheti az adócsökkentés lehetőségét, ezért azt még az adótörvényekről szóló szavazást megelőzően kell elfogadni. Az SZDSZ az Országgyűlés következő ülése előtt valamennyi parlamenti párt frakcióvezetőjével, illetve költségvetésért felelős vezető politikusával egyeztet a törvényjavaslat támogatása érdekében.

Az LGK szerdai ülésén nem tartotta elfogadhatónak a kormány adótörvény-módosító csomagját. A liberális szakértők szerint ugyanis az nem orvosolja a hazai túladóztatást, nem csökkenti érdemben Magyarország versenyképességi hátrányát, és nem ad kielégítő választ a nemzetközi pénzügyi válságra sem. Az LGK ezért azt javasolta, hogy a kormány által benyújtott javaslathoz készüljön egy módosító csomag, amely egyebek között 2 millió forintról 3 millióra emelné az szja 18 százalékos sávhatárát.

A liberálisok ezen kívül az kezdeményezik, hogy az iparűzési adó összegének fele továbbra is legyen levonható a társasági adóból, és megszüntetnék szolidaritási adót is. Az LGK elképzelései szerint a társadalombiztosítási járulék csökkentése nem csak a minimálbér kétszereséig, hanem a jövedelem teljes összegére érvényes lenne.

Annak érdekében, hogy a költségvetési hiány mértéke idén megközelítse, 2009-ben pedig alatta maradjon a 3 százaléknak idén takarékos gazdálkodásra, a költségvetési tartalékok október közepén esedékes felszabadításakor pedig szigorra van szükség – tartja az LGK.

Az LGK szerint a hazai vállalkozások számára előnyt jelentene, ha hosszabb távra tervezhetnék működésüket. Jelentős előrelépés lenne, ha az állami kiadásokat 3 évre rögzítő költségvetési plafontörvénnyel párhuzamosan, a most készülő adótörvények is előre meghatároznák a következő évek adópolitikájának irányát.

Az SZDSZ szakértői szerint a kormány úgynevezett Robin Hood-adóval kapcsolatos javaslata tovább rombolná a befektetői bizalmat. Bevezetése azt üzenné, hogy Magyarországon nem érdemes befektetni és fejleszteni, hiszen a kormány bármely nyereségesnek tűnő ágazatot rendkívüli adókkal sújthat. Az egymást követő kormányok irracionális hatósági gázár-megállapítási politikája ilyen eszközzel nem korrigálható. Rendkívüli adóztatás helyett olyan lépésekre van szükség, amelyek rövid és hosszú távon egyaránt képesek garantálni a fogyasztók érdekeit, a környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontokat, valamint az ellátás biztonságát. Ezért az LGK munkacsoportot hozott létre, amely egy héten belül előkészíti az SZDSZ távhő-támogatással kapcsolatos módosító javaslatait.

Az LGK szerint a 2009-es költségvetés beterjesztésekor komoly hitelességi problémákat vet fel, hogy a 2007. évi költségvetési hiány kapcsán éppen most vált szükségessé a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb mértékű korrekció – zárul az LGK szerdai üléséről szóló közlemény.