SZDSZ TISZTÚJÍTÁS: Más eszközökkel akar 10 százalékos pártot csinálni az SZDSZ-ből Fodor és Kóka

Sikeres, a 2010-es országgyűlési választáson 10 százalékos eredményt elérő pártként képzeli az SZDSZ jövőjét, a liberálisok két elnökjelöltje Fodor Gábor és Kóka János. Fodor Gábor az SZDSZ szombati tisztújító küldöttgyűlésén előre megírt beszédét félretéve szabadon beszélt, és ismét a hitelesség kérdését hangsúlyozta, és azt mondta, hogy ahhoz kéri a küldöttek bizalmát, hogy ismét erős, büszke párt legyen az SZDSZ. Kóka János elnökjelölti beszédében a fiatalok támogatását kérte, szerinte ugyanis ők kellenek a pártnak a túléléshez és a továbblépéshez. “Múltunkat tisztelnünk, elveinkhez ragaszkodunk, jövőnkért kőkeményen dolgoznunk kell” -fogalamzott Kóka János. A liberális küldöttek kora délután választják meg új elnöküket.

A poltika becsületét csak az SZDSZ adhatja vissza – Fodor Gábor szerint -, aki azt mondta nem kell, hogy a liberálisoknak Orbán-fóbiájuk legyen, de nem kell Gyurcsány-fóbiával sem rendelkezniük – tette hozzá. Megkerülhetetlen párt lesz az SZDSZ, és ez lesz a győzelem – mondta. A rendszerváltáskor az volt a program, hogyan kell lebontani pártállamot, ma pedig az, hogyan kell visszaadni a hitelét a demokráciának -mondta az SZDSZ elnökejlöltje. Fodor Gábor azt mondta, ő annak a programját kínálja az SZDSZ küldötteinek, hogyan kell szembeszállni a populizmussal, demagógiával, ami most hódít az országban. Fodor Gábor meghirdette: ha az ő programját választják a küldöttek, az SZDSZ ismét formálhatja majd a történelmet, mint a rendszerváltáskor.

Fodor Gábor így folytatta: “nemcsak a sikeresek pártja akarunk lenni, kellene a sikeresek, a vállalkozók, kellenek a gazdag emberek, de kellenek a szegények is. Azok is, akik a napos oldalon állnak, de azok is, akik a sötét oldalon, mert elkeseredettek.”
Majd így zárta beszédét: “Lássunk világosan: az egész politikai élet legnagyobb problémája a hitelesség kérdése. Azért állok ma itt előttetek, hogy bizalmatokat kérjem, hogy közösen egy csapatot alkossunk, újra büszke párt legyünk, ami határozottságot, erőt sugároz, amelynek van jó programja, és amelyben hisznek az emberek, ehhez kérem a támogatásokat, ebben segítsetek ma! “

Kóka János szerint a rendszerváltó elit levezényelte a nagy átalakulást, most azonban a megújuláshoz össze kell fognia a fiatalokkal, ez kell a túléléshez, a továbblépéshez – mondta Kóka János. Az elnökjelölt szerint ha nem változik az SZDSZ poltikájának tartalma és a párt szervezettsége, eredményeik sem fognak változni.
Kóka János szerint 2010-re csak akkor lesz 10 százalékos párt, ha frissek, innovatívak lesznek. Úgy látja ugyanis, hogy amíg a rendszerváltáskor az SZDSZ 10 évvel előzte meg az országot, mára már lemaradt választóitól. Ezért ahhoz, hogy utolérjék szavazóikat, új forgatókönyvre van szükség, a siker útjának megmutatására – fogalmazott Kóka János.

Kóka János szerint ma a siker Magyarország neuralgikus pontja. Félünk erről beszélni, és ez az igazi probléma, a siker helyett a panaszt szeretjük, ez a mentalitás fékezi az egyéni sikert és Magyarország sikerét is. A liberális párt igazi feladata, építeni a siker önállóság kultúráját -tette hozzá Kóka János, aki szerint a párton belül is meg kell tanulni, kinyitni a pártot, hogy ők is a nemzethez hasonlóan maguk mögött hagyhassák saját szerencsétlenségüket.