SZDSZ TISZTÚJÍTÁS: Kuncze Gábor SZDSZ tagként kampányolt Kóka meleltt

Kuncze Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke is felszólalt a tisztújító küldöttgyűlés vitájában, amelyen a párt tagjai mondhatták el, ki miért támogatja Fodor Gábort vagy Kóka Jánost, vagy éppen milyen SZDSZ-t szeretnének. Kuncze Gábor azt mondta: hogy nem azért szólal fel, hogy az SZDSZ elnökeként kijelölje utódját, hanem azért, hogy tagként elmondja véleményét. A küldöttek az elnökjelöltek felszólalása óta, több órája váltják egymást a szószéknél. Fodor Gábor mellett többek között Gulyás József, liberális ügyvivő kampányolt.

Kuncze Gábor rövid felszólalásában utalt arra a sokszor elhangzott vádra, miszerint Kóka János, a párt jelenlegi vezetésének támogatása miatt, nem a megújulást, hanem az állandóságot képviselné a pártban. “Nem azért kértem szót, hogy rámutassak: Kóka János alig egy éve van SZDSZ -ben, ezért ő képviseli majd az állandóságot, míg Fodor Gábor, aki szinte a kezdetektől velünk van, ő hozza majd a megújulást” – ironizált Kuncze Gábor.
Az SZDSZ jelenlegi elnöke hozzátette, azért szavaz Kókára, mert tényleg azt gondolja, hogy másnak kell következni, nem felejtve értékeiket, új csoportok felé kell nyitniuk, és ezt Kóka Jánossal látja biztosítottnak.

Gulyás József ügyvivő felszólalásában dícsérte Kóka Jánost, mint minisztert, de azt mondta, hogy Fodor Gáborral szimpatizál. A Fodor-kampányt is vezető Gulyás József azt mondta, szerinte azért lenne jobb elnök Fodor, mert ő következetesen képviseli a liberális politikát. Úgy látja: csak Fodor Gábor tudja megvalósítani azt az értékelvű politizálást, ami után az SZDSZ bent lesz a parlamentben, de nem az MSZP listáján.

Kuncze Gábor az Ügyvivői Testületbe (ÜT) is javasolt két embert: Sándor Klárát és Wittinghoff Tamást. Kuncze Gábor ugyanis azt szeretné, ha olyan ÜT jönne össze, ami olyan tapasztalt politikusokból áll, akik más téren is bizonyítottak.

Fodor Gábor mellett szólalt még fel többek között Szent-Iványi István, Kis Zoltán és John Emese. Kóka János mellett pedig Horuczi Csaba, Eörsi Mátyás és Halda Alíz mondta el érveit.