SZDSZ TISZTÚJÍTÁS – Módosította alapszabályát az SZDSZ – a liberálisoknak is lesz választókerületi elnöke

Továbbra is a nagykorúsághoz köti a párttagság lehetőségét az SZDSZ – a liberálisok küldöttgyűlése a párt alapszabályának pénteki módosításakor nem fogadta el azt a javaslatot, amely 16 évre szállította volna le a tagság alsó korhatárát. A jelenlévő küldöttek többsége ugyanakkor támogatta azt, hogy az SZDSZ-ben is legyen a jövőben választókerületi elnök, akinek elsődleges feladata, hogy összehangolja az országgyűlési választások idején érvényes választókerületekben működő szervezetek munkáját. A küldöttek nagy többségben támogatták azt a módosítást is, amely szerint a jövőben nem lesz külön fővárosi és vidéki lista az ügyvivők választásánál.

Az elfogadott módosítások azonnal hatályba léptek, így az ügyvivők választásánál például már a szombati voksoláson is érvényes lesz az az elv, amely szerint nem lesz külön fővárosi és vidéki lista, amelyről 6-6 jelölt juthat be az ügyvivői testületbe (üt). Egységes lista lesz, amelyről a 12 legtöbb szavazatot kapó ember jut be az ügyvivői testületbe. A tucatnyi helyre egyébként 31 jelölt pályázik.

A választókerületi elnökök választásáról szóló döntés egyelőre nem lesz érvényes az egész országban. Világosi Gábor, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke a szavazás után elmondta, hogy az üt dolgozza majd ki a Budapestre és más olyan nagyvárosokra érvényes szabályozást, amelyekben több egyéni választókerület is van. Ezeken a helyeken, így Budapest esetében is problémát jelent például, hogy az országgyűlési választások idején érvényes választókerületek nem minden esetben esnek egybe a jelenlegi SZDSZ szervezetekkel, amelyek a fővárosi kerületekben működnek.

A párt módosította alapszabályát az elnök feladataival kapcsolatban is. Ennek lényege, hogy mostantól a párt vezetőjének rendszeres kapcsolatot kell tartania a megyei választmányok elnökével. A megválasztandó választókerületi elnökökkel pedig az üt tagjai tartják majd a kapcsolatot. Világosi Gábor szerint erre a módosításra azért volt szükség, mert sokszor elhangzott az a kritika, hogy nincs elég szoros kapcsolat az elnök és a megyei vezetők között.

Az alapszabály módosítása kisebb nehézségek árán született meg a küldöttgyűlésen, a küldöttek nagy része ugyanis Kuncze Gábor beszéde után kiment a büfébe vagy a dohányzóba, így határozatképtelenné vált a testület. Többszöri felszólításra sikerült a szavazás helyszínére érkeznie a korábban hiányzó küldötteknek, ezután született a döntés az alapszabály módosításáról.Sporthírek