SZDSZ TISZTÚJÍTÁS – Ma eldől a Fodor-Kóka párbaj

Szombat déliután új elnököt választ az SZDSZ. A két jelölt Fodor Gábor és Kóka János szombat délelőtt még ismerteti elnöki programját a küldötteknek, akik délután szavaznak arról, kit látánának szívesebben az SZDSZ élén. Kuncze Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke októberben jelentette be, hogy nem jelölteti magát elnöknek a párt március végi tisztújító küldöttgyűlésén.

Fodor Gábor hiteles, a múltjával tisztában lévő pártként, míg Kóka János sikeres, a jövőre koncentráló pártként képzeli el az SZDSZ-t. Mindkét elnökjelölt célul tűzte ki azt, hogy 2010-re 10 százalékos legyen a párt támogatottsága, közös elem továbbá, hogy mindketten a jelenleginél nagyobb szerepet szánnának a vidéki liberális szervezeteknek a párt életében.

A szombati küldöttgyűlésen, a párt 809 tagja vehet részt, ők az SZDSZ új elnöke mellett megválasztják az ügyvivői testület új tagjait is, itt 12 helyre 31 jelölt pályázik és döntés születik a 20 fős országos tanács összetételéről is, itt 108 jelölt van.

Csütörtökön két közvéleménykutatás is foglalkozott az SZDSZ elnökjelöltjeinek esélyeivel. Míg a Medián szerint a liberális szavazók többsége Kóka Jánost támogatja, a Szonda-Ipsos Fodor Gábor előnyét jelezte.
A teljes népesség körében Fodor Gábort, míg a liberális szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasnak a pártelnöki posztra – derült ki a Medián elemzéséből, amelyet a HVG számára készített. Fodor Gábort elsősorban a Fidesz szimpatizánsai látják alkalmasabbnak, míg a kormánypártiak körében minimális előnye van a gazdasági miniszternek.
A Szonda szerint viszont amellett, hogy a liberális választóközönség megosztott az SZDSZ elnöki posztjáért induló két jelölt párharca vonatkozásában, de Fodor Gábort többen látnák szívesen a szabad demokraták elnöki székében, mint Kóka Jánost (46 illetve 38 százalék).