SZDSZ TISZTÚJÍTÁS – Kuncze büszke az SZDSZ eredményeire

Kuncze Gábor büszke arra, amit az SZDSZ elért az elmúlt években. A párt leköszönő elnöke a liberálisok péntek délután kezdődött tisztújító küldöttgyűlésén azt mondta, hogy az SZDSZ-nek meghatározó szerepe volt abban, amit Magyarország az elmúlt 17 évben elért. Kuncze Gábor szerint az SZDSZ nélkül más lenne az ország, de semmiképpen sem jobb. A liberális pártot hét éven át vezető politikus azt mondta: hisz abban, hogy a következő választásig hátralévő három év elegendő lesz arra, hogy az új elnök sikerre vezesse a pártot. Kuncze szerint az SZDSZ feladata bebizonyítani, hogy a gazdasági hatékonyság, a siker és a társadalmi igazságosság nem kizárják, hanem támogatják egymást.

“Ha tudtam volna, hogy távozásomnak ekkora sikere lesz, korábban megteszem” – kezdte utolsó elnöki beszédét Kuncze Gábor, miután hosszas taps fogadta színpadra lépését.
Kuncze Gábor szerint azok a kihívások, amelyekkel első elnöksége alatt, 14 évvel ezelőtt találkoztak a liberálisok, belpolitikaiak voltak, most pedig, amikor elköszön ettől a tisztségtől, már globális kérdésekre kell választ adniuk. Kuncze Gábor úgy látja: az uniós támogatások soha nem látott fejlődés lehetőségét vetítik előre, minden adott ahhoz, hogy Magyarország végleg a nyertesek közé kerüljön. Kuncze szerint a liberálisoknak kötelessége megragadni a kínálkozó lehetőséget, mert csak így lehetnek méltóak elődeikhez és így lesznek méltóak az utódok megbecsülésére.

A párt elnöke leköszönő beszédében beszélt azokról is, akik szerinte mindig a könnyebb utat választják, akik mindent kritizálnak anélkül, hogy valódi javaslatokkal állnának elő. “Lehet unos-untalan utcára vinni embereket, lényegtelen kérdésekben népszavazásokat kezdeményezni, lehet folyamatosan a kormány megbuktatására játszani, valódi alternatíva felmutatása nélkül, de mindennek nagyon súlyos következményei lesznek. Ha mi, szabad demokraták nem vagyunk képesek ízekre szedni az elkövetkező években ezt a sok badarságot, nem érdemeljük meg, hogy politikusok legyünk” -fogalmazott Kuncze Gábor.

A párt elnöke beszéde elején megköszönte a párt jelenlegi és múltbéli tagjainak az elért sikereket, külön kiemelve Pető Ivánt, aki szerinte az egyik leghitelesebb és legtisztességesebb politikusa az SZDSZ -nek, Magyar Bálintot, aki szerinte politikusként és reformerként is előtte járt és jár korának, valamint Horn Gábort, aki szerinte a legtöbbet dolgozó szabad demokrata. Külön megemlítette Farkasházy Tivadart, aki olyan hosszú időn keresztül viselte, hogy azzal gyanúsítják, ő írja Kuncze beszédeit. Köszönetet mondott a két elnökjelöltnek, Fodor Gábornak és Kóka Jánosnak is.

Kuncze Gábor az SZDSZ-től búcsúajándékként egy “Kuncze idézetgyűjteményt” kapott, Fodor Gábortól pedig egy kosárlabdát.