SZDSZ: Orbán kezdeményezése megbukott

Az SZDSZ szerint a fideszes népszavazásról szóló, a héten meghozott alkotmánybírósági döntéssel megbukott Orbán Viktor eredeti elképzelése, amely a kormány megdöntésére irányult. Az Alkotmánybíróság által továbbengedett három kérdés tulajdonképpen lényegtelen felvetésekről szól, de akkor sem lenne alkalmas arra, hogy megbuktassa a kormányt, ha végül a vizitdíj és a tandíj kérdésével bővülne a lista – mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a párt Országos Tanácsának szombati ülése után.

Ha a Fidesznek a három kérdésben sikerül összegyűjtenie a szükséges aláírásokat, az SZDSZ “felveszi a kesztyűt” és megvédi a nehezen kivívott változtatásokat – tette hozzá a pártelnök.

A hét fideszes javaslatból egyebek mellett a termőföld elővásárlási jogáról szóló kérdés kapott zöld utat. A szabad demokraták szerint a gazdák jogait a szabályozás részeként is módosítani lehet, vagyis kár szavazást kezdeményezni róla. A kórházak állami tulajdonban tartásáról sincs értelme voksolni, hiszen nem az épületek értékesítéséről, hanem a szerkezeti működésük átalakításáról van szó. Egy nemlétező dologról pedig pénzkidobás szavazni – hangsúlyozta a politikus. Ami a patikaliberalizációt illeti, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek jó néven veszik, ha a gyógyszertárakon kívül is hozzá lehet jutni az egyes készítményekhez. Orbán Viktor ezt a javaslatot is “el fogja bukni” – mondta Kuncze.

A pártelnök kitért a március 30-án kezdődő kétnapos küldöttgyűlés menetére is. A rendezvény pénteken délután az elnöki beszámolóval kezdődik, amit az alapszabály módosításáról szóló vita követ. Szombat reggel az elnökjelöltek bemutatkozásával, illetve vitájával folytatódik a program. A küldöttek délután három körül szavaznak az új elnökről, megválasztása után pedig az Országos Tanács új összetételéről döntenek majd. Az SZDSZ-ben hagyomány a többes jelölés, ami érdemi versenyt, nem pedig megosztottságot jelez. Az elkövetkező pár hét a vita, a tisztújítás utáni időszak pedig az együttműködés ideje lesz – ígérte a pártelnök. A gyűlésre egyébként összesen 830 küldött szerzett mandátumot.

A tervezett módosítások között szerepel például az, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben az SZDSZ-ben is legyenek választókerületi elnökök. A párt fővárosi választmánya szerint ezzel az a baj, hogy a budapesti kerületek nem minden esetben esnek egybe az országgyűlési választókerületekkel, ezért Kuncze Gábor szerint Budapesten külön szabályok érvényesülnek majd, amit szintén a hónap végi küldött gyűlésen fogadnak el.