SZDSZ: A Fidesz kihártált az elmúlt évek legígéretesebb ötpárti egyeztetéséből

Az SZDSZ arra kéri a kormányt, hogy nyújtsa be parlamentnek azt a pártfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot, amelyről ötpárti egyeztetést folyt az elmúlt hónapokban. Gusztos Péter, a szabad demokraták ügyvivője keddi sajtótájékoztatóján azzal indokolta a párt kérését, hogy a Fidesz – számos esethez hasonlóan – kihátrált az egyeztetésből, így megakasztotta annak folyamatát.

Az elmúlt évek legígéretesebb ötpárti egyeztetésnek nevezte Gusztos Péter az utóbbi hónapok munkáját, amelyet az átláthatóbb pártfinanszírozásért folytattak a pártok. Az egyeztetés a Fidesz miatt feneklett meg, mert az ellenzéki párt kihátrált a megbeszélésekből, a tárgyalt pontok közül többel nem értett egyet ugyanis – mondta a liberális politikus.

A Fidesz azzal egyetértett, hogy a kampányszámlák legyenek nyilvánosak, valamint, hogy az újonnan létrejövő szabályozás ne csak a következő országgyűlési választásokra, hanem a népszavazásra is vonatkozzon. Az ellenzéki párt ugyanakkor nem fogadta el azokat a pontokat, amelyek arra vonatkoztak, hogy hirdetési cégeknek is legyenek kötelességei. Pontos nyilvántartást kelljen vezetniük, legyenek regisztrálva, valamint egyes esetekben egységes tarifával dolgozzanak, hogy a burkolt pártfinanszírozást kivédjék.

Az SZDSZ ezért azt javasolja, hogy tavaly nyáron általános vitáig eljutott törvényjavaslat, illetve a mostani ötpárti megállapodás legfontosabb elemeit a kormány nyújtsa be a parlamentnek. Szerintük ez kényszerhelyzetet teremtene, és elősegítené, hogy a mostaninál nagyobb tét mellett kelljen folytatódniuk az egyezetéseknek.