Észbe kaptak a cégek, egyre többen keresik a megváltozott munkaképességû dolgozókat

Január eleje óta egyre több nagy cég vezetõje dönt úgy, hogy felvesz megváltozott munkaképességû dolgozót. Úgy tûnik, megtette hatását, hogy január elsejétõl 177600 forintról 964500 forintra emelték azt a rehabilitációs járulékot, amit azoknak a legalább 20 fõ-t alkalmazó cégeknek kell fizetniük évente, amelyeknél nem dolgozik sérült alkalmazott – mondta a Független Hírügynökségnek Fehér Miklós, a Kézenfogva Alapítvány projektvezetõje.

A rehabilitációs járadék több mint ötszörös megemelése a jelek szerint elég ösztönzõen hat azokra a cégekre, amelyeknél több mint 20 alkalmazott dolgozik, de eddig nem vettek fel fogyatékos munkavállalót. Ezt a “büntetést” minden húsz dolgozó után, évente egyszer kell fizetniük azoknak a cégeknek, amelyek nem vesznek fel húsz emberenként legalább egy sérült embert a munkatársak közé – mondta a szakember.

Az alapítvány komplett programmal segít a cégeknek és az érintett fogyatékosoknak. Fehér Miklós elmondta: nemcsak abban nyújtanak támogatást, hogy a sérült embereknek megfelelõ munkát találjanak, hanem abban is, hogy a cégeknél megkeressék, milyen területeken és milyen feltételekkel tudnának elhelyezni megváltozott munkaképességû dolgozót. Ezen felül a beilleszkedésben és a dolgozók fogadásában is segítik az érintetteket – tette hozzá.

A tapasztalatok szerint azért bátortalanok a cégvezetõk abban, hogy megváltozott munkaképességû embert alkalmazzanak, mert nem ismerik az érintettek szokásait, munkabírását, reakcióit az esetleges hirtelen kialakuló helyzetekben és nem tudják, hogy milyen szinten lehet rájuk bízni egy önálló tevékenységet. Fehér Miklós elmondta: a Kézenfogva Alapítvány programja éppen ezekben ad útmutatást és bebizonyítja, hogy a sérült emberek mennyire ragaszkodóak és lojálisak az õket alkalmazókhoz, illetve sok esetben sokkal precízebbek például a monoton szalagmunkában.

Ezek mellett segítenek kialakítani a speciális igényû dolgozók munkakörnyezetét, illetve a sérült dolgozók beilleszkedésében is sokat segítenek, mert a tapasztalataik alapján az érintetteknek általában ezzel van a legtöbb problémájuk – tette hozzá.