Százmilliós szimulátoron gyakorolhatnak a tűzoltók

Százmillió forintot érő, úgynevezett tűzszimulációs konténeren gyakorolhatnak ezentúl a tűzoltók. A konténerben egy lakás vagy egy műhely belső terét lehet kialakítani. Ez az első saját konténere a katasztrófavédelemnek, korábban csak ideiglenesen voltak Magyarországon hasonlók.

Százmillió forintot érő tűzszimulációs konténeren gyakorolhatnak a jövőben a tűzoltók, egy ilyen eszközt vásárolt ugyanis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A konténerben akár egy több szintes lakást is ki lehet alakítani, így a tűzoltók szimulálhatják, hogy milyen zárt térben oltani és onnan akár embereket kimenteni – mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az OKF szóvivője.

Hozzátette: a Németországból beszerzett eszközt a katasztrófavédelem oktatási központjában helyezik majd el, ahol nap mint nap gyakorolhatnak rajta az újoncok, illetve a már aktív tűzoltók is fejleszthetik képességeiket. A konténer szállítható, tehát vidékre is le tudják majd vinni.

Ez egyébként az első saját szimulációs konténere az OKF-nek – tette hozzá Dobson Tibor. Korábban is használhattak már ilyet a magyar tűzoltók, ám eddig csak ideiglenesen hoztak be Magyarországra ilyen eszközöket.

A konténert a biztosítók egy százalékából befolyó vagyonbiztosításból fedezték, a jogszabály szerint ugyanis ezt az összeget tűzvédelmi célú beruházásokra lehet felhasználni.