Százmilliós az esőzés számlája

A megyében főként az esőzések miatt keletkeztek károk, az árvíz keveseknek okozott gondot – derült ki körkérdésünkől, ami nyomán az is megállapítható, az átlagos kármérték 50-100 ezer forint közé tehető, s csupán becsülni lehet, hogy a megyében biztosítással rendelkezők összkára 100 millió forint körül alakul.

Az Aegonhoz a megyéből eddig 800 bejelentés érkezett, mintegy 20 millió forint értékben. A társaság kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a károk nem jelentősek, főként elöntésekről érkeztek bejelentések, ám a kárfelmérés nem a megszokott ütemben halad, mivel sok települést, illetve károsultat nem lehet megközelíteni.

Az Allianz-Hungária helyi igazgatóságához szerda délutánig 200, tegnap délutánig pedig további 35 kárbejelentés érkezett, ez utóbbi számra teszik az elkövetkező napokban még beérkező bejelentések nagyságát. Dr. Horváth Gyula igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint igazán nagy kárról nem érkezett jelentés, főként beázás, iszapelöntés és villámcsapáskárok történtek. A vezető kiemelte azt is, idén ez a hatodik természeti katasztrófa, s a legjelentősebb a számok szerint. Az eddigi bejelentések szerint és a tapasztalatokra alapozva mintegy 70 millió forintra becsülte az általuk biztosítottaknál jelentkező össz kárértéket.

Az OTP Garancia Biztosítóhoz 115 bejelentés érkezett tegnap délutánig, illetve további 16 darab, ami klasszikus árvízkárnak minősül. Nagy Sándor, a megyei igazgatóság biztosítás szakmai osztályvezető beszámolója szerint sincsenek igazán nagy károk, az eddig bejelentett legnagyobb kárérték mintegy 200 ezer forint, az átlag kárérték pedig 50 ezer forint körül alakul.

Az Uniqa Biztosítóhoz mintegy 50 darab, zömmel a hétfő esti esőzés miatt érkezett bejelentés, mint azt Földi György biztosítástechnikai vezető kiemelte, a biztosító megyei igazgatóságán főként a május 9-ei esőzések miatt volt sok kárbejelentés.

A legtöbb bejelentés

A legtöbb bejelentés Szikszó és Tállya területéről érkezett, illetve sok a károsult Mádon, Edelényben, valamint Mezőzomboron. S persze vannak biztosítási szemszögből úgynevezett fehér foltok, vagyis ahol nagy az alulbiztosítottság, ám jelentősek a károk.

OlKa