Százmilliós adótartozóink vannak

Harminc milliárd forintnál is több adóhiányt halmoztak fel összesen a legnagyobb adósok.

Csaknem 180 vállalkozás és magánszemély szerepel az APEH legnagyobb adósainak listáján – köztük egy megyénkbeli vállalkozás és három magánszemély neve is olvasható. A miskolci „VÉGVÁR INKÖZ” Ingatlanforgalmazó Kft-nél közel 389,5 millió forint a megállapított adóhiány összege, amihez csaknem 291 millió forint párosul megállapított jogkövetkezményként. Ezzel a 18. a 100 millió forint feletti adóhiányt felhalmozók listáján.

Az APEH honlapján közzétett lista szerint az edelényi Egri Lajos neve mellett több mint 90 millió, illetve csaknem 85 millió forint szerepel adóhiányként és jogkövetkezményként, csak öt magánszemély előzi meg őt a listán. Az encsi Szepesi László Zsolt és a miskolci Lévai László tartozása ezekhez képest jóval kisebb, előbbinek összesen mintegy 26 milliót, utóbbinak 21 milliót kell fizetnie.

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező nem magánszemélyek listája ennél jóval bővebb, 1655 nevet láthatunk, míg a 10 millió forintot meghaladó adótartozásal rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozások 2955-en vannak. Mindkét listán számos Borsod-Abaúj-Zemplén megyeit találunk. Az adatok a 2009. december 31-i állapotokat tükrözik.