Százmillió forintos nagyságrendű a "hegyi cunami" okozta kár Komlóskán és környékén

Nem nyilvánítják katasztrófa sújtotta területté a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskát, valamint azokat a környékbeli településeket, amelyeken a múlt héten csütörtökön jelentős károkat okozott a hegyekről lezúduló, patakokat megduzzasztó esővíz.

Ellenben az Önkormányzati Minisztérium a vis maior alapból a lehető legrövidebb időn belül kifizeti a károk enyhítésére igényelt előlegeket. A polgármesterek szerint az önkormányzatok, valamint a lakók százmillió forintos nagyságrendű kárt szenvedtek.

A múlt héten Komlóska, Erdőhorváti, Tolcsva és Vámosújfalu utcáit elárasztotta a hegyekből lezúduló esővíz, Tolcsván több lakásból ki kellett menekíteni az embereket, de keletkeztek károk Hercegkúton és Makkoshotykán is. Köteles László, Komlósa polgármestere kezdeményezte, hogy településüket, valamint a környező falvakat nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté. A zempléni település vezetője a károk bemutatása, a kárenyhítés feltételeinek tisztázása, valamint a hasonló helyzet megelőzése érdekében keddre megbeszélésre hívta az érintett falvak polgármestereit, amelyen részt vett Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára, valamint Hoffmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató helyettese is. Köteles László elmondta: múlt csütörtökön egy hegyi cunamit éltek át, a helyi patak vízszintje percek alatt három métert emelkedett és elsodort mindent, ami az útjába került. Három héten belül ez volt a második ilyen eset – közölte. Mint hozzátette: a vis maior támogatás szűkmarkú, hiszen az önkormányzati károk, valamint a védekezés költségeinek csak 60-70 százalékát térítik meg. A lakossági károk enyhítésére nem lehet pályázni, pedig a szegény térségben kevés ember rendelkezik biztosítással.

Soltész Árpád, Erdőhorváti polgármestere mindezt azzal egészítette ki, hogy a kárenyhítési támogatás igénylése gyakran embert próbálóbb feladat, mint maga a víz elleni védekezés. A polgármesterek felvetették: az ismétlődő káresemények miatt szükséges lenne hosszabb távú megoldást keresni például záportározók létrehozásával, valamint a települések belterületi vízrendezésének kiépítésével.

Pataki István, az ÖM szakállamtitkára ígéretet tett rá, hogy az igényelt vis maior előlegeket a lehető legrövidebb időn belül kifizetik. Kiemelte, a 60-70 százalékos támogatást a miniszter indokolt esetben 90-95 százalékra is megemelheti. A támogatás igényléséről egyébként jogszabály rendelkezik, attól eltérni nem lehet, vagyis például lakossági károk nem fizethetők ebből az alapból.

Hoffmann Imre arról beszélt, hogy Komlóska és környéke nem nyilvánítható katasztrófa sújtotta területté, mert ennek feltételei nem állnak fenn. Ilyen például, ha a bekövetkezett katasztrófa egy hétnél hosszabb időn át veszélyezteti a lakosság élet- és vagyonbiztonságát, illetve továbbterjedése más területeket is veszélyeztet, vagy ha a településen a lakosság részére az önfenntartás feltételei több napon át nem biztosíthatók.