Százméteres kocsisor kígyózik a 26-oson Sajószentpéternél

(Aktualisiert am:
Autók araszolnak nap mint nap a leendő körforgalom felé - © Fotó: Bujdos Tibor

Sajószentpéter – Sok a panasz Sajószentpéternél, megnéztük az épülő körforgalmat.

Közel másfél hónapja tartanak az építési munkálatok Sajószentpéternél, a 26–os és a 27-es főút kereszteződésénél. Az épülő körforgalom miatt korlátozásokat vezetett be a kivitelező, ez pedig jelentős torlódásokkal bonyolítja az áthaladók életét.

Az elmúlt napokban vált az indulatok gyűjtőfórumává egy magánbejegyzés a legnagyobb közösségi portálon, mely e cikk írásakor 94 hozzászólásnál és 835 megosztásnál jár.

Elvileg két perc várakozás…

Mi is kilátogattunk a munkálatokhoz, hogy saját szemünkkel mérjük fel az állapotokat. Egy félkész körforgalom fogadott minket, amit augusztus végi információink szerint a kivitelezők az eredetileg tervezett október 30-i határidőre teljessé tesznek.

Addig azonban még egy „oldalváltás” vár az autósokra, hiszen az akkori tervek szerint szeptember 17-én kezdik meg az északi oldal építését. Úgyhogy egyelőre marad az ideiglenes jelzőlámpa, ami az áthaladó forgalmat szabályozza – ebből pedig fakadnak a konfliktusok. A szerkezet előtt egy kis tábla figyelmezteti az autósokat, legalábbis az első pozícióban várakozót, hogy: „A berendezés 1 perc fix zöld időt követően max. 1 perc „nyújtást” alkalmaz, amennyiben a behaladó járművek szorosan (max. 2 sec.) követik egymást!”.

Tehát egy percig lehet áthaladni, amit követ egy újabb perc, hogy ki is érjenek azok a járművek, amik behajtottak. Ez normális esetben kétperces várakozást jelent, azonban a vezetési kultúra, illetve a pillanatnyi forgalom függvényében jelentősen ­hosszabbra nyúlhat az egy helyben állás.

Amikor a helyszínen jártunk, mindkét oldalon behajtott még 3-4 autós az éppen pirosra váltott jelzés ellenére, vélhetően a közlekedési szabályok rugalmas értelmezése miatt. Ennek köszönhetően – ha nem is sokkal – de tovább nő a másik végen állók várakozási ideje.

Mi a kellemes kora délutáni időpontot választottuk látogatásunkra, de a reggeli csúcsban Miskolc felé, majd munka és iskola után a kivezető forgalom irányában, amikor több jármű közlekedik, már komolyabban megnő a kétperces várakozási idő. Nyugodtabb időszakban is több százméteres kocsisor torlódik fel, hiszen egy központi útról beszélünk. Amikor egyszerre sokan kelnek útra, egyáltalán nem garantált, hogy mindenki átér a maga egyperces zöldje alatt – a körforgás pedig kezdődik elölről.

Panaszra panasz

Az említett online bejegyzésben kiadták magukból gondolataikat a környéken élők. Sokan már a körforgalom építésének célját is megkérdőjelezik – jobb szeretnének elkerülő utat-, míg mások arra panaszkodnak, hogy látszatra nem halad a munka.

Emellett gyakori és érthető hozzászólás, hogy az emberek a megszokotthoz képest többszörös idő alatt teszik meg útjaikat, és ebből sok problémájuk akad. Elkésnek az iskolából, munkából vagy lemaradnak egy fontos időpontról.

Egyelőre marad a türelem és a várakozás, illetve a hajnali kelés…

Király Csaba


Sajószentpéter - A közműkiváltások után az új útalapot építik a kereszteződésben. Éppen egy hónappal ezelőtt kezdődött meg az új körforgalom építése Sajószentpéteren a 26-os és 27-es főutak keresztezésében. A kivitelező azóta folyamatosan dolgozik a területen, ahol már körvonalazódik a körforgalo...

Sajószentpéter - Az előkészítő munkák után a konkrét építkezés is elindult a főutak csomópontjában: jelzőlámpás forgalomkorlátozást vezettek be Sajószentpéteren. Többször írtunk már róla, hogy új körforgalom épül a közlekedés megkönnyítése és gyorsítása érdekében Sajószentpéteren a 26-os és a 27-...

Sajószentpéter - Várhatóan csütörtöktől terelik a forgalmat a 26-27-es főutak csomópontjában. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sajószentpéteren a két forgalmas főút keresztezésében új körforgalmat építenek. Az előkészítő munkákat követően, hétvégétől elindulnak a közműkiváltások és a bontási mu...

Sajószentpéter - Forgalomkorlátozás még nincs, de már dolgoznak az új sajószentpéteri körforgalom kialakításán. Jövő héten kezdődnek a komolyabb bontási munkák a Sajószentpéteren épülő új körforgalomnál. Előkészítő munkálatokkal vette kezdetét szerdán a 26-os és 27-es főutak keresztezésében, S...