Százkilencvenmillió forint támogatás autistákat és a fogyatékossággal élő embereket ellátó civil közösségeknek

Iklad – Százkilencvenmillió forint támogatásra pályázhatnak autisták otthonait fenntartó, illetve fogyatékossággal élő embereknek bentlakásos vagy lakóotthoni ellátást nyújtó civil közösségek – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán a Pest megyei Ikladon.

Az államtitkár a Szederfa Otthonban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a civilek június 13-ig pályázhatnak a kiegészítő támogatásra, amely fele-fele arányban oszlik meg az autistáknak és a fogyatékkal élőknek segítő civil közösségek között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszámolt arról is, hogy az Országos Fogyatékosságügyi Tanács szerdai ülésén jelezte: jövőre mintegy 40 millió forinttal emelkedik az országos fogyatékosságügyi érdek-képviseleti szervezetek támogatása. Június végén alakult meg a fogyatékosságügyi szakmai kollégium, amely a minisztérium javaslattevő, döntés-előkészítést segítő testülete – mondta Czibere Károly.

Kiemelte: a kormány célja, hogy javítsa a fogyatékossággal élő emberek életminőségét, ezért fejlesztik folyamatosan a támogató szolgáltatási rendszert, és ezért fontos, hogy a kis lakóközösségekben élők segítséget kapjanak.

Az államtitkár emlékeztetett arra: a kormány tavaly fogadta el az országos fogyatékosságügyi programot, amelyben 11 évre határozzák meg a szociális, az egészségügyi, a foglalkoztatási és a köznevelési intézkedéseket. A koncepció központi eleme a hozzáférési esélyek folyamatos javítása – tette hozzá.

A mostani pályázat nem az önkormányzati, állami, egyházi fenntartókat segíti, hanem arra fókuszál, hogy a szülői, a civil közösségek se maradjanak magukra, és a kisközösségek, kis intézmények is kapjanak lehetőséget – mondta.

Felidézte: a kormány 2011-től biztosít folyamatos, mintegy 200 millió forintos pályázati támogatási forrást erre a célra, amelyet tavaly célzottabbá tettek, ezzel is elősegítve az intézmények biztonságos működtetését.

Hangsúlyozta, hogy ezeknek az intézményeknek nemcsak pályázati keretben kívánnak segíteni, az autistáknak fenntartott lakóotthonok normatíváját jövőre 20 százalékkal emelik, és elkötelezettek a fejlesztések folytatása mellett.

– MTI –