Százezres tüntetést terveznek a szakszervezetek Brüsszelbe

Százezer tüntetőt hívtak Brüsszelbe pénteken az európai szakszervezetek, hogy a belga főváros utcáin tiltakozzanak a kontinens csaknem minden országában bevezetett megszorító intézkedések ellen.

A demonstrációt jövő szerdán tartják az uniós intézmények előtt, ugyanazon a napon, amikorra a spanyol szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, és számos más uniós országban – közte Csehországban, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában – is tüntetéseket tartanak.

“Hangot adunk az aggodalmunknak, amit a megszorító intézkedések gazdasági és szociális összefüggései felett érzünk” – közölte a demonstrációval kapcsolatban John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) elnöke. “Főként a munkanélküliségre és a növekvő egyenlőtlenségekre figyelmeztetünk” – tette hozzá. Az ETUC szerint 30 ország mintegy 50 szakszervezeti szövetsége vesz részt a megmozduláson, amely után Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője és a soros uniós elnökséget betöltő Belgium miniszterelnöke, Yves Leterme találkozik a szakszervezeti vezetőkkel.

– Független Hírügynökség –