Százezren a Gomorra írója mellett

Újabb írók csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amelyet hat Nobel-díjas kezdeményezett hétfőn – jelentette a La Repubblica olasz napilap kedden. Összesen már százezren álltak a szerző mellé, akit az olasz maffia halálosan megfenyegetett az itáliai szervezett bűnözést leleplező könyve miatt. A Nobel-díjasok és a csatlakozók arra kérik az olasz kormányt, hogy teljesítse kötelességét és védje meg a Gomorra című maffiatörténet szerzőjét.

Hétfőn Mihail Gorbacsov, Desmond Tutu, Orhan Pamuk, Günter Grass, Rita Levi Montalcini és Dario Fo Nobel-díjasok adtak ki közös közleményt, amelyben kijelentik: “Elfogadhatatlan, hogy 2008-ban Európában ilyesmi történik”. A kezdeményezéshez olyan irodalmi figurák csatlakoztak, mint Martin Amis és Ian McEwan brit szerzők, Jonathan Franzen és Jonathan Safran Foer amerikai, José Saramago portugál és Javier Marías spanyol írók.

Összesen százezren írták alá a Nobel-díjasok petícióját. Roberto Saviano író korábban közölte, hogy elhagyni készül Olaszországot, miután a Camorra nevű szervezett bűnözői csoport azzal fenyegette, hogy karácsony előtt végez vele.

Salman Rushdie múlt héten közölte, Saviano sokkal nagyobb veszélyben van, mint saját maga volt bármikor is. Az indiai születésű brit író évekig bujkált a “Sátáni versek” című művének 1988-as publikálása után, mivel Irán akkori vezetője, Khomeini ajatollah istenkáromlásért fatvát, azaz halálos ítéletet mondott rá.

A 28 éves Saviano Gomorra című könyvéből 1,2 millió példányt adtak el csak Olaszországban, és 42 nyelvre fordították le. A történet filmadaptációja pedig második díjat nyert idén Cannes-ban. A sikerek ellenére az író mégsem boldog, mert két éve rendőri védelem alatt áll.