Százezer tonnánál is több engedély nélkü elhelyezett vasúti törmelékre derült már fény

Nem csak a Velencei-tó mellé került vasútépítésbõl származó sitt, a környezetvédelmi hatóság vizsgálata során kiderült, hogy a 100 ezer tonnát is meghaladja az engedély nélkül elhelyezett építési hulladék mennyisége. Már nyolc gazdasági társaság ellen indult eljárás, ezek akár több 10 millió forint bírságra is számíthatnak. Az ügyben a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt a rendõrség is nyomoz.

Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség illetõségi területén, Fejér, Tolna és Veszprém megyében már nyolc gazdasági társaság ellen indult eljárás, amelyek befogadták a vasút építésébõl származó törmeléket. Õk valamennyien bírságra számíthatnak. A hatóság még öt átvevõt is ellenõriz, hogy kiderítsék, mi történt az általuk átvett hulladékkal, és azt is vizsgálják, hogy terheli-e felelõsség a vasút építést kivitelezõ céget- mondta a Független Hírügynökségnek Benyovszki Judit, a felügyelõség sajtóügyintézõje.

A vasút építésébõl származó törmelék nem számít veszélyes anyagnak, de a legújabb szabályok szerint a hulladékok elhelyezésére csak a környezetvédelmi felügyelõség adhat engedélyt. Aki ezt megszegi, a hulladék mennyiségétõl függõen akár több tízmilliós bírságra is számíthat.

A Levegõ Munkacsoport tett feljelentést a Velencei-tó partján elhelyezett több ezer köbméternyi szennyezett sitt miatt tavaly október elején. Ennek jó részét elszállították, de a hatóság még talált építési anyagot, és az eredeti állapot visszaállítására kötelezte Velencét. Az önkormányzat fellebbezett a határozat ellen, az ügy még nem zárult le.

A felügyelõséggel párhuzamosan a rendõrség is nyomoz a hulladékgazdálkodás rendjének megszegése miatt. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendõrség szóvivõje elmondta: a nyomozás még nem zárult le.Sporthírek