Százával lopják a fenyőt Somogyban

Rendszeressé váltak a falopások Somogy megye észak-nyugati részén, ahol több száz család megélhetését biztosítja a fenyő és tuja nevelés. Egy porrogi gazdától 300 ezüstfenyőt vittel el a múlt héten, kára fél millió forint. A fák négyévesek voltak, két-három éven belül már piacra lehetett volna vinni őket. A településen lakók szerint szervezett volt a lopás, a tolvajok a fákat máshol újra elültetik, ezzel több évnyi munkát spórolnak meg.

Nemespátrón Győrffy Gézáné telkéről kétszáz tuját loptak el egy hónapja. A tolvajok átvágták a kerítést és autóra rakták a fenyőt. 400 ezer forint kárt okoztak. Ugyanerről a telekről tavaly ősszel kilencven tuját loptak el. A szomszéd területről tavasszal vittek el hétszáz normand fenyő csemetét. Győrffy Gézáné nem bízik abban, hogy megtalálják a tetteseket. A Független Hírügynökség tudósítójának azt mesélte: a helyszínelő rendőr is azt mondta: nem valószínű, hogy meglesznek a tolvajok.

A vidék településein szinte mindenki nevel fenyőt. Surdon például minden évben december elején egy hétre bezár az iskola, mert mindenki elutazik Budapestre fenyőt árulni. A lopások Győrffy Gézáné szerint tavaly kezdődtek. A Független Hírügynökség az ügyben kereste a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot is, de a hosszú hétvégére hivatkozva nem nyilatkoztak.