Százan küzdenek a szőnyegen Miskolcon a kötöttfogásúak mezőnyében

Ismét az egyetemi körcsarnokban csatáznak
Ismét az egyetemi körcsarnokban csatáznak
Miskolc – A hét végén Miskolcon rendezik a felnőtt egyéni magyar birkózó­bajnokságot.

A rangos kötöttfogású eseménynek május 14-én, szombaton 10 órától a Miskolci Egyetem körcsarnoka ad otthont.

– Amióta elnökként vezetem a megyei szövetséget (1990-ben választottak meg), minden korcsoportot beszámítva a hatvannegyedik magyar bajnokságot rendezzük szűkebb pátriánkban – közölte Rónai Kálmán, aki az országos szövetségben is tevékenykedik az elnökség tagjaként, ráadásul pedig a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. – Most is mi vagyunk a rendezők: ezúttal több tucat klubból mintegy száz indulót várunk, a szereplők pedig két szőnyegen vetélkednek majd a helyezésekért, és a megnyitó­ünnepség keretében ezúttal is lesz kultúr­műsor.

Mi a titka?

Az elnöktől megkérdeztük, mi a titka annak, hogy a birkózóelit rendre ellátogat Miskolcra, mire Rónai Kálmán így felelt:

– Mindenekelőtt a birkózás szeretete és tisztelete, továbbá az, hogy nem kérünk nevezési díjat, és valamennyi feltételt biztosítunk a bajnoksághoz, a klubokat csak az utazási költség terheli, míg a Magyar Birkózó Szövetség a rendezéshez az érmeket biztosítja.

Az országos bajnokság sok pénzbe kerül, hiszen a csarnokbérlet, a szőnyegek szállítása, a bíráskodás, az ajándékok és az állófogadás több mint „két fillér”. A mezőny egyébiránt megszokta már a körcsarnokot, ahol a birkózók otthonos körülményekre találtak, s ahol bárki közvetlen közelről szoríthat kedvenceinek.

A televízió is

A megnyitó 10-kor lesz, a verseny pedig várhatóan negyvenöt perc elteltével veszi kezdetét. A hírek szerint az egyik televíziós társaság felveszi az eseményeket, így este a képernyőn is követhető majd a viadal – amelyen megyénket mindössze ketten képviselik, ők is „csak” áttételesen, hiszen kettős igazolással rendelkeznek.

Kolodzey Tamás


Ketten négy klubot képviselnek

Az országos bajnokságon megyénk sportolói közül a kettős igazolással rendelkező Juhász Bence (ESMTK-DVTK, 59 kg) és Lagzi-Kovács Bendegúz (KVSE-Bárdosi Akadémia, 75 kg) indul.

A birkózó országos bajnokság fővédnökei

Az esemény fővédnökeinek listája egészen imponáló: dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Mészáros János, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Szabó Bence, a MOB főtitkára, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, a MOB tagja, dr. Vereckei Csaba dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány, Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere, Szaniszló János, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője.