Századvég-Forsense: Nem változott a politikai pártok megítélése

Nem változott a pártok megítélése az elmúlt hónapban a Századvég és a Forsense közös felmérése szerint. Az összes megkérdezett körében 9, a biztos szavazóknál 16 százalékpont a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. A politikusi rokonszenv-lista legutolsó helyezettje Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – derül ki az április eleji kutatásból.

A Századvég és a Forsense kutatásának eredményei szerint nem romlott, de továbbra is mélyen negatívan ítélik meg a választók a hazai politikai elitet. A politikusok úgynevezett rokonszenv-indexe sem változott a negyedévvel ezelőtti méréshez képest. A rokonszenv-lista végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll, és a felsorolás utolsó hét helyezettje közül hat kormánypárti politikus. Ellenzéki politikusként egyedül Semjén Zsolt szerepel köztük, ő a miniszterelnök előtt van. Szili Katalin a listavezető, tőle lemaradva Dávid Ibolya MDF-elnök a második helyet foglalja el.

Gyurcsány Ferencet továbbra is valamivel többen (38 százalék) tartják alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra, mint Orbán Viktort (36 százalék), ugyanakkor minden ötödik megkérdezett szerint egyikük sem alkalmas a kormányfői pozíció betöltésére.

Az összes megkérdezett 29 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre, ez az érték 1százalékponttal alacsonyabb a márciusi adatnál. Az MSZP-re a megkérdezettek 20 százaléka szavazna, ez ugyancsak 1 százalékpontos változás az előző havihoz képest. Az MDF esetében 4 százalékos támogatottságot, az SZDSZ-nél 3 százalékosat mutattak az eredmények.

A biztos szavazó pártválasztók a teljes felnőtt lakosság 45 százalékát teszik ki. Ebben a kategóriában a Fidesz támogatottsága április elején 52 százalék, az MSZP-é 36 százalék volt. Továbbra is jelentős tehát a Fidesz előnye a biztos szavazó pártválasztók körében. A biztos szavazó pártválasztók körében az MDF támogatottsága átlépi a parlamenti küszöböt (6 százalék), az SZDSZ-é viszont alatta marad (4 százalék).

Az ellenzék munkájára a megkérdezettek 58 százaléka, a kormány munkájára 62 százaléka adott negatív értékelést – derül ki a felmérésből.

Az SZDSZ elnökválasztásával kapcsolatban a válaszadók 42 százaléka azt mondta, hogy rövid távon inkább előnyöket jelenthet a pártnak Kóka János megválasztása. Körülbelül 25 százalékuknak van ezzel ellentétes véleménye, a megkérdezettek negyede pedig nem tudott válaszolni erre a kérdésre.