Századvég: a népszerűségi lista továbbra is Kósától Kókáig tart

Nem változott jelentősen a politikusok népszerűségi mutatója a Századvég és a Forsense közös júliusi felméréséből a májusi adatokhoz képest. A listát Kósa Lajos (Fidesz) és Sólyom László köztársasági elnök vezeti, az legnépszerűtlenebb pedig Kóka János (SZDSZ).

Májushoz képest két dolog figyelhető meg. Egyrészt a fideszes politikusok rokonszenv-indexe stagnál: a nyolc ellenzéki politikus indexének átlaga változatlanul 49 pont. Másrészt viszont az MSZP politikusainak értékelése összességében 3 pontot javult (39-ről 42-re), köszönhetően annak, hogy hat fontos politikai pozíciót betöltő szocialista politikus pontszáma is legalább 3 ponttal emelkedett (köztük Szili Kataliné, Lendvai Ildikóé és Szekeres Imréé egyaránt 4-4 ponttal). Ennek ellenére döntően fideszes politikusok foglalják el a népszerűségi rangsor első felét. Az MSZP-s politikusok népszerűsége összességében a májusi mélypont után visszatért a 2008 februárjában, azaz a kormányválság és az azt megelőző népszavazási vereség előtt mért szinthez.

A százfokú skála alapján összeállított politikusi népszerűségi rangsor utolsó hét helyén jelenlegi, vagy volt kormánypárti politikus áll. A legnépszerűtlenebb politikus helyét továbbra is Kóka János, az SZDSZ leváltott elnöke foglalja el, míg a második legkevésbé elfogadott magyar politikus Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A baloldali vagy liberális politikusok közül változatlanul csupán ketten szerepelnek a 23 fős lista első felében, Szili Katalin (56 pont), illetve Fodor Gábor (50 pont). Szili Katalin a harmadik legnépszerűbb politikus, csupán három ponttal marad le Sólyom László és Kósa Lajos mögött. A debreceni polgármester továbbra is a népszerűségi lista élén áll, de népszerűségi indexe májushoz képest három ponttal csökkent (jelenleg 59 pont), míg a második helyen álló Sólyom Lászlóé két ponttal növekedett, így a két politikus jelenleg egyenlő pontszámmal áll az élen. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 10. a népszerűségi listán, tíz ponttal marad le Kósa Lajos mögött. !

A Századvég és a Forsense július 9 és 16 között ezer véletlenszerűen kiválasztott ember megkérdezésével készítette felmérését.