Száz évre megoldja az atomhulladék sorsát a gigantikus tároló – Magyar Hírlap

A Tolna megyei Bátaapátiban épülhet meg a paksi atomerőmű kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékait befogadó tároló. A létesítményt a tervek szerint jövőre adják át, végleges bezárása azonban jóval később várható – írja a Magyar Hírlap.

A tároló főaknája már 2005-ben elkészült, utána kezdtek hozzá a lejtősaknákhoz, amelyek egyenként 1180 méter mélyek; végleges hosszuk 1320 méter lesz. Ezután további 5-600 méteres vájatot hajtanak, majd elkezdik a tároló kamrák kiépítését. Ezekből 23 lesz, hosszuk egyenként 100 méter körüli, átmérőjük pedig a 65 métert is eléri majd.

A tárolót eredetileg 40 ezer köbméter hulladék elhelyezésére tervezték, de mint kiderült, akár 100 ezer köbmétert is képes majd befogadni. A projekt várhatóan 35 milliárd forintba kerül, és teljes egészében a központi nukleáris pénzügyi alapból finanszírozzák.

Hónapokon belül megkezdődhet a helyszíni munka is; az első ütemben a központi és a technológiai épület készül el. Az engedélyek megszerzése után ide szállítják a most még Pakson lévő, 3 ezer hordónyi hulladákot, amely idővel a tárolóba kerül – írja a lap.

A helyiek támogatják a terveket, sőt a munkanélküliségi ráta csökkenését várják a beruházástól – írja a lap.