Szárnyal a szlovák korona

Szárnyal a szlovák korona: csütörtökön egy eurót már 34 koronánál is kevesebbért kínáltak a pozsonyi pénzpiacon. Elemzők szerint az újabb rekord főként a gazdaság jó eredményeivel függ össze, valamint vélhetően azzal is, hogy az északi szomszédunknál már eddig is jelen lévő dél-koreai Samsung hamarosan valószínűleg újabb szlovákiai beruházás mellett dönt.

Egyes pénzügyi szakértők arról nyilatkoztak, hogy a szlovák korona a térség vezető pénznemévé vált. A korona-dollár árfolyam is Pozsony javára változott: egy dollár csütörtökön alig 26 koronát ért. A szlovák jegybank egyelőre nem avatkozott be a nemzeti pénznem erősödése miatt.

Szlovákiában tavaly 8,3 százalékkal nőtt a vásárlóerő-paritáson mért bruttó hazai össztermék (GDP) mutatója, 2007-re pedig ennél is magasabb, 9 százalékos növekedést várnak.

Elemzők egyelőre nem látják pontosan, milyen szerepe van a pénznem erősödésében a Samsung várható döntésének. A dél-koreai vállalat – galántai üzeme és logisztikai-fejlesztési központja után – a nyugat-szlovákiai Nagyszombat közelében egy folyadékkristályos (LCD-) képernyőket gyártó üzemet hozhat létre hamarosan, 15 milliárd korona beruházásával s körülbelül további kétmilliárd korona szlovák állami támogatással.