Szárnyait szegnék a szarkáknak

Szárnyait szegnék a szarkáknak
Nyíregyháza – Elképedve hallgattam az egyik nagyáruházban eladó-pénztáros munkakörben dolgozó ismerősöm panaszát az egyre szaporodó bolti szarkákkal kapcsolatban. Nem kenyeret, tejet, továbbértékesíthető, értékes piperét és alkoholt lopnak! Tolvajtempó

Mint mondta: ha a lopott áru összértéke nem éri el a 20 ezer forintot, a hatályos törvények szerint nem bűncselekménynek, csak szabálysértésnek minősül az üzlet megkárosítása, s a fülön csípett elkövető megússza egy jegyzői „ejnye-bejnyével”. A leltárhiányt persze a minimálbérért gürizőkön vasalja be a munkaadó, miközben a jog gyakorlatilag eltűri, „legalizálja” a kis értékű fosztogatásokat.

– A gyanús alakokat mindig szemmel tartjuk, ám gyakran olyan vásárlók is „eltesznek” ezt-azt, akikről nem is gondolnánk. Leginkább továbbértékesíthető vegyiárut (tusfürdőt, dezodort, parfümöket) lopnak, de édesség és szeszes ital is került már elő a nadrág vagy kabátzsebből. Bizonyára a dohányáru is „kelendő” lenne, ha nem közvetlenül a pénztárostól kellene kérni. Egyik alkalommal két kollégista élelmiszert próbált lopni a boltunkból, mondván: minden pénzüket elverték a tegnapi buliban, ám reggel nagyon megéheztek… Minden esetben jegyzőkönyvet veszünk fel, melyet az elkövető aláír. Ha nincs nála (érvényes) személyi igazolvány, a rendőrség segítségét kell kérnünk. Kisebb értékű lopásokról lévén szó az ügyek a helyi önkormányzat szabálysértési osztályára, jegyzői hatáskörbe kerülnek. Egyre több a visszaeső tolvaj, akinek nincs veszítenivalója – panaszolja Kelenföldi Tiborné, a nyíregyházi Zöldág Abc vezető-helyettese.

Erőszak és megtévesztés

Milyen esetben minősül szabálysértésnek, illetve bűncselekménynek egy-egy tolvajlás? Mit tesz, mit tehet a rendőrség és a „tyúktolvajokkal” bíbelődő szabálysértési osztály? Fülöp Gergely rendőr főhadnagytól megtudtuk: a 20 ezer forintot meg nem haladó értékű javak eltulajdonítása szabálysértésnek minősül, a felelősségre vonás ekkor a jegyző feladata, kivéve, ha minősítő körülmény történik. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a tettes megtévesztéssel, dologi erőszakot elkövetve vagy többszörös visszaesőként lop, ez ugyanis már bűncselekmény-kategória, miként a 20 ezer forint feletti tolvajlás, melynek kihallgatás és bírósági ítélet a következménye!

Mit mond a jog?

A 20 ezer forintot meg nem haladó értékű lopás szabálysértésnek minősül, a jegyző pénzbírsággal sújthatja az elkövetőt. Lopás bűncselekményét kell azonban megállapítani az ilyen értékhatár esetében is, ha az elkövetés módja ezt indokolttá teszi. Ilyen minősített körülmény például a lopott vagy álkulcs használata, a zsebtolvajlás, vagy ha a tettest rövid időn belül legalább három alkalommal kapták kisebb értékű lopáson.

Parfüm, ital, édesség a sláger

Vaján jellemzően a 20 és 30 év közöttiek követnek el húszezer forint érték alatti lopásokat. – Ezek az emberek nem a településen, hanem elsősorban a nagyobb városok bevásárlóközpontjaiban csennek el valamit. Nem alapvető élelmiszereket akarnak kivinni az üzletből, hanem parfümöt, édességet, italokat, s gyakran heccből követik el a tettüket – tudtuk meg dr. Takács Tibortól, a település jegyzőjétől. Havonta egy, esetleg két ilyen ügy kerül a jegyző elé, s a szabálysértési bírság megállapításánál azt mérlegelik, hogy az elmúlt két évben hasonló tettért felelősségre vonták-e az illetőt. A bírságot a legtöbben befizetik, ám gyakran „fajul” odáig a történet, hogy közérdekű munkával egyenlítik ki a számlát.

Nyíregyházán két éve nincs arra lehetőség, hogy valaki a bírságot közérdekű munkával egyenlítse ki – tájékoztatott Virók Csilla Hajnalka, a polgármesteri hivatal hatósági és építésügyi irodájának helyettes vezetője. Tavaly 750-800 lopási ügyben kellett eljárni a irodának, idén már csaknem félezer szabálysértési feljelentést érkezett hozzájuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevásárlóközpontokban főként élvezeti cikkeket csennek el a jobbára felnőtt korú elkövetők. (Szerencsére kevés a gyermek- és fiatalkorú tolvaj.) Míg a lopási érték átlagosan tíz ezer forint, addig az iroda által kiszabott bírság összege átlag 20 ezer forint. A bírságok felét befizetik a szabálysértők, de a másik felét végrehajtással kell beszedni, és előfordul, hogy elzárás lesz a szabálysértési ügy vége.

– Az ügyek felében tárgyalást tartunk, ahol meghallgatjuk az elkövetőt – mondta a szakember, aki hangsúlyozza: a hivatalos idézést érdemes figyelembe venni, mert sokkal kellemetlenebb, ha elővezetéssel visznek valakit a hivatalba.

Tudta-e?

Országos vizsgálatot rendelt el a napokban az Országos Rendõr-fõkapitányság bûnügyi fõigazgatója, melynek során az összes olyan ügyet elemzik, amelyet a rendõrök a polgármesteri hivatalok jegyzõinek küldtek meg, noha az esetek nem szabálysértésnek, hanem bûncselekménynek minõsülnek.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2003-ban 994, 2007-ben már 1124 szabálysértési értékre elkövetett lopást tartott számon az országos bûnügyi statisztika!

Kapcsolódó cikkek:

– Palicz István, Bednárik Mónika –