Szarmata sírt találtak Orosháza belvárosában

Akt.:
Szarmata-kori sírt találtak Orosházán
Szarmata-kori sírt találtak Orosházán - © Fotó: Rosta Tibor | MTI
Békéscsaba, 2012. május 19., szombat (MTI) – Szarmata sírra bukkantak Orosházán szombat reggel, a belváros rehabilitációján dolgozó cég átadta a terepet a régészeknek, a leletmentés estére be is fejeződik – tájékoztatta Rózsa Zoltán, a helyi Szántó Kovács János Múzeum igazgatója az MTI-t.

Az építkezés miatt lebontott Alföld szálló tőszomszédságában fellelt sírnak szakmai szempontból az átlagosnál gazdagabb a tartalma. A régészek megállapították, hogy egy fiatal lány holttestét találták meg, akinek a sírja csodával határos módon több mint 1800 évig háborítatlan maradt – mondta Rózsa Zoltán. Hozzátette: a város területén már kerültek elő szarmata sírok, telepek, a belvárosban azonban ez az első ilyen lelet.

Az iráni eredetű szarmata törzseket a rómaiak telepítették be a mai Alföld területére. A most megtalált sírba a III. században temették el – felhúzott lábakkal, ékszereivel együtt – a lányt. A bronz leletek közül eddig egy ruhatű, fibula került elő, valamint fülbevaló és különböző gyöngyök. Restaurálásuk után a leletek az orosházi múzeum kiállítótermébe kerülnek majd.

– MTI –