Száraz november – van kiút az alkoholizmusból

Akt.:
Alkohol helyett az alkoholmentes italokat ajánlják (illusztráció)
Alkohol helyett az alkoholmentes italokat ajánlják (illusztráció) - © Fotó: BT
Miskolc – Legalább egymillióan szenvednek alkoholproblémától.

Száraz November címmel indított kampányt a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány. A brit mintából merítő kezdeményezés célja, minimum harminc napnyi alkoholmentes életre sarkallni a résztvevőket. Az akció célközönsége nem csekély, hiszen évente 12 liter tiszta szesz számít nálunk átlagos fogyasztásnak, bizonyos becslések szerint pedig minden negyedik honfitársunk függő.

Tiszta fejjel

Az Anonim Alkoholisták miskolci tagja, Lajos még nem találkozott olyannal, aki a szóban forgó program miatt hagyott volna fel az ivással, ám üdvözöl minden törekvést, mellyel a józanság útjára csábíthatók a mámor rabjai. Ő jó ideig alkohollal oldotta szorongását, de már húsz éve tiszta fejjel él és leszokásra inspirálja sorstársait.

Segítséggel könnyebb letenni az italt, az elvonási tünetek tompíthatók lesznek.
Az alkoholista tevékeny ember, ám a folyamat vége katasztrófa, vallja a 67 éves Lajos, aki az Anonim Alkoholisták miskolci csoportjának tagja. Úgy véli, ez a szenvedélybetegség hazánk összes szegletében, társadalmunk minden szintjén komoly gondot jelent. Először 16 évesen rúgott be, azt hitte, a szesz helyrebillenti a lelki egyensúlyát, önbizalmat merített a röviditalból és a sörből, nem sejtve, hogy harminc évre szóló kálváriát indít el.

Szégyenérzet

Azért beszélgettünk vele, mert brit mintára, Száraz November címmel indult kampány hazánkban, és így, a hónap elején az Anonim Alkoholisták véleményét kérdeztük, mennyire lehet ez sikeres.

A miskolci Lajos üdvözöl minden törekvést, mellyel a józanság útjára csábíthatók a mámor rabjai. Saját példáját meséli:

– Minél többet kortyoltam, annál jobb lett, szárnyakat kaptam, megerősödtem. De közben elúsztattam a vállalkozásom, a munkahelyi értekezlet helyett a büfében indítottam a napom. Megszegtem a fogadalmakat, hiába döntöttem el, hogy egy korty sört sem engedek le a torkomon, minden próbálkozás kudarcba torkollt. Pesszimista és agresszív lettem, kudarcaimért a családot, a kollégákat, a politikát, a rendszert a világot okoltam. Végül segítséget kértem, immár 20. éve tiszta vagyok és mindenkit erre biztatok – sorolta.

ÉM-JA


Nyíregyháza - Évről évre többeket mozgat meg a Száraz november, lássuk, miről és kiknek szól ez a kihívás! Tömegek tesztelik az alkoholhoz fűződő viszonyukat novemberben, a programot a budapesti Kék Pont Alapítvány indította útjára, brit mintára. A nyíregyházi Talentum Európai Fejlődésért Közhasz...

Miskolc - Az alkoholbetegség alattomosan támad, rá lehet szokni – észrevétlenül. Szakértőnknek hívtuk dr. Szlivka Anna pszichiátert, addiktológust: az alkoholizmusról, a függőbetegségekről kérdezhették egy órán át olvasóink. Aztán arra jutottunk, erről a témáról – annak fontossága miatt, hiszen n...