Szarajevóban versenyez Bollók Csaba filmje

Hét magyar filmet is meghívtak az augusztus 17-25-e között zajló Szarajevói Filmfesztiválra. A seregszemle játékfilm versenyének tízes mezőnyébe meghívást kapott Bollók Csaba: Iszka utazása című alkotása – adta hírül a Magyar Filmunió.

A versenyző rövidfilmek között Szirmai Márton Szalontüdő című hétpercesét mutatják be, melyet a magyar filmkritikusok a legjobb kisfilm díjával tüntettek ki januárban. A rövidfilm zsűribe a szervezők meghívták Kenyeres Bálintot, aki Before Dawn című filmjéért 2005-ben elnyerte a szarajevói fődíjat.

A dokumentumfilmek versenyében három magyar alkotás is indul. Varga Ágota: Szemünk fénye című filmje, V. Nagy Attila: Günther von Hagens “anatómia művészről” készített Ember című munkája és Iván Attila: A szép Tisza és más című filmesszéje képviselik a magyar dokumentumfilm termést.

A szarajevói filmfesztivál Fókusz programjában Fliegauf Benedek: Tejút című locarnói fődíjas filmjét ,Tarr Béla: A londoni férfi című művét, valamint Srdan Golubović: A csapda című szerb-német-magyar koprodukcióban készült moziját vetítik.

A CineLink elnevezésű szakmai programra, Kocsis Ágnes és Andrea Roberti Pál: Adrienn munkacímen futó filmterve kapott meghívást. A szarajevói fesztivál Talent Campus-án Vágási Emőke, Darvas Csanád, Madarász István, Ujj Mészáros Károly és Vadócz Péter fiatal filmkészítők vesznek részt.

A 13. Szarajevói Filmfesztiválra számos világhírű filmes látogat el idén is. A díszvendégek között lesz Fatih Akin, Juliette Binoche, Sam Garbarski, Cristian Mungiu, Alexander Payne, Tarr Béla és Jasmila Žbanić. A játékfilm verseny díjairól nemzetközi zsűri dönt, melyet a világhírű brit színész, Jeremy Irons elnököl.

Bővebb információ a filmekről és fesztiválról a: www:filmunio.hu oldalon olvasható.