Szarajevóba költöznek a szrebrenicai bosnyákok?

A szrebrenicai bosnyákok Megkülönböztetett Státus-bizottságának vezetője, Csamil Durakovics csütörtökön bejelentette: április 16-án megkezdik kiköltözésüket Szrebrenicáról – adta hírül a szerbiai Beta hírügynökség. Durakovics szerint későn kezdtek a Boszniai Szerb Köztársaság vezetői foglalkozni Szrebrenicával. Szerinte hátrányos gazdasági helyzetben vannak, a befektetések késve, vagy egyáltalán nem jutnak el hozzájuk.

A Bosznia-Hercegovinán belüli Boszniai Szerb Köztársaság szerb többségű. Szrebrenica az egyedüli bosnyák többségű település, ahol 1995-ben a szerb szabadcsapatok mintegy 8000 bosnyákot mészároltak le.

A Szrebrenicában körülbelül hetven százalékos többséget alkotó bosnyákok elégedetlenek helyzetükkel. A helyi képviselő-testület öt éve elfogadott egy határozatot, amelyben biztosítják a Szrebrenicába visszatérő bosnyákok jogait, a gazdasági fejlődés alapjait, de ezt állami szinten azóta sem ratifikálták.

Durakovics bejelentette, hogy el fognak költözni. Mint mondta Szarajevóba, Bosznia-Hercegovina fővárosába mennek, ha április 16-ig nem kapják meg a követelt megkülönböztetett státust.

Annak ellenére teszik ezt, hogy két nappal ezelőtt a helyi képviselő-testület elnöke ismertette a következő öt évre tervezett befektetéseket, amelybe követeléseik bizonyos elemeit beépítették.