Számozott utcák – Segítenek azokon, akiknek menniük kell

Egy korábbi kiköltöztetés a számozott utcákban
Egy korábbi kiköltöztetés a számozott utcákban - © Fotó: ÉM--archív
Miskolc – A számozott utcákban élők folyamatosan kapják a kiköltöztetésről szóló felszólítást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vállalta magára azt a feladatot, hogy ezen a területen közvetít az önkormányzat és a lakók között. Az eseteket igyekeznek egyenként megvizsgálni, és az önkormányzat felé javaslattal élni, hogy az egyes családoknak mi lenne a megfelelő segítség. Mindezt Csehely Tamás, a szeretetszolgálat munkatársa mondta.

Vannak a számozott utcán olyan családok, akiknek nincs tartozásuk, de menniük kell, mert lejárt a bérleti szerződésük. Számukra megfelelő ingatlant kell találni, amit a későbbiekben is tudnak fizetni, hiszen most alacsony komfortfokozatú lakásokban élnek, amelyeknek olcsó a bérleti díja.

Csehely Tamástól megtudtuk, a kilakoltatás most körülbelül öt családot fenyeget a számozott utcákban. A családsegítővel és az önkormányzattal együttműködve keresik a megoldást az ő helyzetükre.

A rokonokhoz költöznek inkább

Nem jellemző, hogy a kilakoltatás után nálunk jelentkeznének az emberek – mondta el érdeklődésünkre Grubert Roland, a Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója. Megtudtuk, tavaly egy-egy példa volt arra, hogy valaki náluk keresett segítséget a kilakoltatás miatt, de ők is csak rövid időre.

„Ha valaki az utcára kerül, első körben családon belül próbálja megoldani a lakhatást, kevesen költöznek a hajléktalanszállóra, de az is jellemző, hogy egy új bérleményt keresnek” – vélekedett.

ÉM-NSZR
hirdetés


hirdet�s