Mezőkövesd hírei

2016.01.30. 17:39

Ismertebbé tenni a települést - Szentistván

Szentistván - Újszerű programokat rendeznek a településen, ahol őrzik a matyó népi kultúrát, hagyományokat.

Szentistván - Újszerű programokat rendeznek a településen, ahol őrzik a matyó népi kultúrát, hagyományokat.

A rendezvények színvonalának emelése, valamint a település nevének ismertebbé tétele az egyik cél Szentistvánon. Ennek jegyében történtek fejlesztések 2015-ben a településen. Dr. Pusztai-Csató Adrienn polgármester elmondta, korszerűsítették a művelődési ház technikáját, így rövidesen egy falumozi is beindulhat. A művelődési ház élére nemrégiben új vezetőt neveztek ki, s új szemléletű programokat tartanak az intézményben, ennek egyik példája volt az I. világháborús megemlékezés, vagy a retró bál is a hagyományos települési programokon kívül.

Népszerűsítik is

– Őrizzük a matyó kultúrát is, igyekszünk nemcsak helyben, hanem fesztiválokon, rangos kulturális központokban is népszerűsíteni. Tavaly Kapolcson, a Pesti Vigadóban, valamint a Nemzeti Színházban is bemutatkoztunk. Az utazások megkönnyítése érdekében ősszel pályázati segítséggel vásároltunk két kisbuszt is – fejtette ki a polgármester.

A helyi polgárőrség is gyarapodott egy terepjáróval, a térfigyelő kamerarendszer is bővítés, korszerűsítés alatt van.

Ki szeretnék aknázni a település nevéből fakadó lehetőségeket, egyfajta brandet építeni Szent István király révén. Ennek jegyében rendezték meg tavaly augusztusban az I. Szent István Király Napokat. A keresztény kultúra erősítése kiemelt cél, a települési programokba igyekeznek bevonni az egyházat. A faluba korábban minden évben sokan látogattak el a hagyományos Matyó Lagzinak köszönhetően. Ezt a turisztikai szempontból jelentős programot Tarddal és Mezőkövesddel felváltva szerették volna megrendezni, de végül nem sikerült. Idén – vagy legkésőbb jövőre – pályázati forrásból ismét egyedül tervezik megtartani a látványos eseményt. A helyi közösségi életbe egyre inkább bekapcsolódnak a faluban élő külföldiek is.

A község vezetése célul tűzte ki azt is, hogy a fiatalok számára vonzó települést alakítsanak ki, ennek jegyében lakásvásárlási, építési támogatást is adnak a pároknak, melynek összege egyedülálló a környéken.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!